Avem, prin lege dreptul la o lună de concediu. Câţi însă îşi permit să fugă undeva departe, o lună întreagă? Urăsc cuvântul “sejur” din limbajul agenţiilor de turism. DOAR 7 zile libere, petrecute oriunde, îţi fac mai mult rău. Sunt bune, eventual, de-un concediu medical pentru vindecat o gripă. Sau pentru atunci când chiar eşti la pământ şi, ca să nu crăpi de epuizare şi stress, trebuie să dormi. Doar 7 zile sunt o bătaie de joc, o ipocrită concesie făcută de patron angajatului, pentru că te întorci mai obosit decât ai plecat.
În ultimii ani, mai ales de când s-a declanşat oficial “criza financiară”, am cunoscut din ce în ce mai mulţi oameni care au “evadat” din sistem. Brad Florescu şi Elena Stanciu, după mai mulţi ani petrecuţi în publicitate, s-au mutat în Thailanda şi acum îi învaţă şi pe alţii că viaţa poate fi şi altfel. Brad ne-a povestit despre Geni Gori, italianul care în ziua în care primăria i-a interzis să mai umble fumând după 8 seara pe plaja copilăriei lui din Napoli şi-a spus “Asta nu mai este Italia mea” şi a plecat unde a văzut cu ochii. Acum trăieşte fericit pe o plajă din Thailanda unde are o mică pizzerie. O plajă pe care se poate plimba oricând, poate fuma, se poate îmbăta, poate dormi sau poate face dragoste, dacă vrea – aşa cum au făcut generaţii întregi din familia lui pe plaja din Napoli.
Acum 2 ani, la o tavernă de pe malul mării din Grecia, am cunoscut-o pe Otilia, o tânără care a renunţat la un post de conducere din filiala unei bănci din România ca să umble prin lume. De ce a plecat? Se sufoca. Într-o zi a simţit că o ia razna, a demisionat şi a plecat. I-a plăcut Grecia şi s-a angajat chelneriţă. Îşi face atât de bine treaba încât chelneri ca ea sunt o raritate în România. Munceşte mult pe timpul sezonului, dar face atâţia bani încât, în extra-sezon, călătoreşte. Deocamdată, îi e bine aşa. Când o să vrea altceva, o să plece în altă parte. Dar nu o să se mai întoarcă niciodată într-un birou de bancă.
Vine o vârstă când te salvezi dacă îţi dai seama că a fi liber înseamnă “less is more”. Dacă nu, eşti pierdut.
Autor: Cristian Crisbăşan
sursa: jurnalul.ro