Site icon gandeste.org

Un Plan Marshall pentru Kiev?! Proiectul lui Soros pentru Ucraina: Germania trebuie să preia conducerea

”Dupa sirul de inspaimantatoare violente, revolta din Ucraina a dus la un rezultat surprinzator de pozitiv. Contrar tuturor asteptarilor din Ucraina, un grup de cetateni inarmati doar cu bate si scuturi facute din cutii de carton si capace de tomberoane a coplesit fortele de politie care au tras cu munitie de razboi. S-au inregistrat multe victime, dar cetatenii au invins. A fost unul dintre acele momente istorice care lasa o amprenta puternica in memoria colectiva a societatii”, scrie George Soros pentru Project Syndicate.

„Cu s-a putut intampla asa ceva? Principiul incertitudinii in mecanica cuantica al lui Wernet Heisenberg ofera o metafora potrivita aici. Potrivit lui Heisenberg, fenomenele subatomice se pot manifesta sub vorba de particule sau de unde; in mod similar, oamenii alterneaza in a se comporta ca particule individuale sau drept componente ale unui val mai mare. Cu alte cuvinte, impredictibilitatea evenimentelor istorice precum cele dinUcraina are de a face cu elementul de incertitudine al identitatii umane.

Identitatea oamenilor e compune din elemente individuale si elementele unor componente mai mari carora oamenii le apartin, iar impactul oamenilor asupra realitatii depinde ce care dintre aceste elemente domina comportamentul lor. Cand civilii au lansat un atac sinucigas asupra fortelor inarmate din Kiev pe 20 februarie, sentimentul lor ca reprezinta ”natiunea” a fost mult mai mare decat gandul la propria moarte. Rezultatul a fost aducerea unei societati divizate de la limita razboiului civil la un sentiment al unitatii fara precedent.

Daca aceasta unitate va dura depinde acum de modul in care va reactiona Europa. Ucrainenii au si-au demonstrat atasamentul fata de o Uniunea Europeana care, la randul ei, este profund divizata, cu criza euro impotrivind tarile datornice creditorilor si invers. De aceea Europa a fost depasita de Rusia in negocierile cu Ucraina pentru un Acord de Asociere.

Asa cum era de asteptat, UE sub conducerea germana a oferit mult prea putin si a cerut mult prea mult Ucrainei. Acum, dupa ce dorinta poporului ucrainean de a avea legaturi mai apropiate cu UE a alimentat o insurectie populara, UE, alaturi de FMI, colecteaza un pachet de miliarde de dolari pentrui a salva tara de colapsul financiar. Dar asta nu va fi suficient pentru a sustine unitatea nationala de care Ucraina are nevoie in anii ce vin.

In anii ’90 am infiintat Renaissance Foundation in Ucraina – inainte ca tara sa-si obtina independenta. Fundatia nu a participa la recentele revolte, dar a fost un aparator al celor urmariti de represiune. Fundatia este gata acum sa sprijine dorinta Ucrainei de a stabili institutii democratice puternice (inainte de toate o justitie profesionista si independenta). Dar Ucraina are nevoie de asistenta din afara, pe care doar UE o poate oferi: expertiza in materie de management si acces la piete.

In timpul transformarilor remarcabile ale economiilor din Europa Centrala, in anii 1990, expertiza in management si accesul la piete au fost aduse de investitiile masive ale companiilor germane si din UE in general, care au integrat produsele locale in lantul lor global. Ucraina, cu capitalul sau uman de inalta calitate si cu o economie diversificata, este o potentiala destinatie atractiva pentru investitii. Dar pentru aceasta este nevoie de imbunatatirea mediului de afaceri in intreaga economie si in sectoare individuale – in special prin masuri privind coruptia endemica, statul de drept slabit, aspecte care ii descurajeaza pe investitorii straini si pe cei autohtoni.

Pe langa incurajarea investitiilor straine directe, UE poate oferi sprijin pentru formarea managerilor companiilor autohtone, pentru a-i ajuta sa-si dezvolte strategiile de afaceri, urmand ca aceste companii europene sa imparta profitul cu cele locale. Un mod eficient de a extinde acest sprijin la un numar mare de companii este combinarea lui cu linii de credit oferite de bancile comerciale. Pentru a incuraja participarea, BERD ar putea investi in aceste companii alaturi de investitorii locali si straini, asa cum a facut in Europa Centrala.

Ucraina si-ar deschide astfel pieta pentru bunurile fabricate sau asamblate de companiile europene ce au subsidiare in tara, in timp ce UE ar spori accesul companiilor ucrainene pe piata internationala si le-ar ajurta sa se integreze aici.

Sper si cred ca Europa sub conducerea germana va profita de aceasta ocazie. Sustin de mai multi ani ca Germania ar trebui sa accepte responsabilitatea positiei sale dominante in Europa. Astazi, Ucraina are nevoie de o versiune moderna a Planului Marshall, prin care SUA au ajutat la reconstructia Europei dupa Al Doilea Razboi Mondial. Germania trebuie sa joace astazi rolul pe care l-au jucat SUA atunci.

Trebuie, totusi, sa inchei cu o nota de precautie. Planul Marshall nu a inclus blocul sovietic si de aceea a adancit si mai mult diviziunile din Europa. O reluare a Razboiului Rece ar duce la daune imense pentru Rusia, pentru Europa si mai ales pentru Ucraina, care se afla intre ele. Ucraina depinde de gazul rus si are nevoie de acces pe pietele europene, trebuie sa aiba relatii bune cu ambele parti.

Aici, de asemenea, Germania trebuie sa preia conducerea. Cancelarul Angela Merkel trebuie sa discute cu presedintele Vladimir Putin si sa se asigure ca Rusia este un partener si nu un oponent al renasterii ucrainene.”

Sursa: Cotidianul.ro

Exit mobile version