E clar. Romania are nevoie de un alt Guvern. Adica nu e clar pentru cine stie ce mari analisti politici ori eminente cenusii de prin palatele puterii. E clar ca lumina zilei pentru toata lumea. Si inclin sa cred ca inclusiv pentru cei care, la ora actuala, formeaza Cabinetul Emil Boc.
Se tot bate apa-n piua, o tin langa te miri ce politicieni si analisti cu nevoia de stabilitate politica. Stabilitate politica in ce?! In inactiunea tampa din fata unei situatii de criza cu care se confrunta tara? Orice om de buna-credinta, lucid, pe care il opresti si-l intrebi pe strada, iti va spune ca acest Guvern trebuie schimbat. Cu atat mai mult, in mod evident, realizeaza lucrul acesta politicienii implicati la varf in actul de conducere a tarii. Atunci, ce se mai asteapta? E vorba pur si simplu numai si numai de niste calcule politicianiste, care tin de momentul alegerilor prezidentiale de la sfarsitul acestui an. De organizarea lor, care poate avea o influenta semnificativa in privinta anumitor rezultate electorale. Aha, bun, si mai e vorba si de niscaiva interese de grup, care se pot aranja destul de repede din postura de titular al unui portofoliu ministerial.
Atunci, normal ar fi, sa vina cineva si sa ne spuna ca actualul Guvern nu va mai ramane in functiune decat pana la sfarsitul anului. Ca dupa alegerea si desemnarea noului sef al statului, gata! Ori isi da Emil Boc demisia, ori se retrag social democratii de la Palatul Victoria, ori democrat liberalii si voteaza o motiune de cenzura impreuna cu Opozitia, cumva se poate rezolva. Dar sa iasa si sa ne spuna cinstit toate astea, sa mai avem rabdare cateva luni, pentru ca se doreste ca alegerile privind functia suprema in stat sa se desfasoare independent de alte probleme politice. Asta ar fi de inteles. Dar circul asta – “Emile, fa-te ca lucrezi”, Cabinetul isi asuma responsabilitatea in fata Parlamentului pe proiecte de lege foarte importante, “cainii latra, caravana trece” – a devenit insuportabil. Mai ales in conditiile in care este absolut clar pentru toata lumea ca acest Guvern nu va mai prinde primavara anului viitor.
Ce se intampla atunci? Poate ca se incearca pacalirea partenerilor din Uniunea Europeana. O prostie. Se fac analize, studii, strategii, informari minutioase ora de ora, la nivelul intregii comunitati europene. Functionarii inaltelor cancelarii occidentale stiu cu doi pasi inaintea noastra calea pe care o vom apuca. In plus, indiferent cine ar conduce tara asta, Romania, nu isi permite sa dea dovada de imprevizibilitate in raporturile cu Bruxelles-ul. Inseamna ca trebuie sa ne intoarcem inapoi in patria noastra capitalista. Nu s-au facut inca jocurile pe piata politica? Ba s-au facut! Partidele parlamentare, membrii lor, senatori si deputati ori reprezentanti ai administratiei locale, baronii judetelor, se cunosc intre ei bine de tot de foarte-foarte multi ani, in anumite cazuri de aproape douazeci. Combinatiile posibile nu sunt decat cateva, mai putine decat degetele de la o mana. In fata evidentei care sare in ochi oricui, a faptului ca actualul Guvern trebuie schimbat si ca atare ca o alianta intre Partidul Social Democrat si Partidul Democrat-Liberal nu mai este posibila, cu siguranta s-a batut palma intre unii si altii, pe undeva, candva.
Ramane singura varianta posibila pentru felul ostentativ si cinic in care se comporta politicienii nostri: ne iau pe noi, electoratul, de prosti.
Dragos Moldovan
sursa: cronicaromana.ro