Site icon gandeste.org

Un altfel de razboi, cu milioane de victime

Decidentii zilei nu se opresc. Nu au nici cea mai vaga intentie de a se opri din razboiul pe care l-au declansat impotriva populatiei. Se cred stapanii absoluti ai Romaniei. Refuza sa dea vreo explicatie pentru haosul generalizat. Pentru declinul accentuat al economiei. Pentru ruinarea exporturilor. Pentru confiscarea institutiilor statului. Pentru devalizarea banilor publici de catre o clientela de partid ce insfaca, sub protectie politica, halci consistente din bugetul de stat. Pentru rapirea ultimului dram de speranta intr-un viitor decent. Pentru umilinta la care este supusa, in fiecare zi, o populatie strivita de neajunsuri, austeritate si probleme.

Razboiul cu Romania este dus de peste 20 de ani, de toti cei care ne-au condus, intr-o formula sau alta. Lideri politici marunti, obsedati de propriile privilegii, dispusi oricand sa scoata la ruleta intereselor de partid prezentul si viitorul Romaniei. Iresponsabili, dispretuitori, incompetenti si corupti pana in maduva oaselor, decidentii se simt, probabil, frustrati ca nu pot rapi pana si trecutul. Un trecut pe care l-ar perverti, fara nicio remuscare, conform intereselor personale, de partid, de gasca. S-a furat pe rupte in Romania ultimilor 20 de ani. Privatizari frauduloase in care tot ce a contat a fost valoarea comisionului, banci devalizate de impostori ce au profitat de haosul legislativ creat special pentru a se permite aceste lucruri, bugete de stat risipite cu nonsalanta in interesul unor oligarhii si clientele politice lacome peste masura.

Politica a devenit, rapid, cea mai de succes afacere a Romanei postdecembriste. Zeci, poate sute de alesi, fie ei ministri, secretari de stat, parlamentari, prefecti, primari sau simpli consilieri, au reusit “performanta” ca din salariile de bugetari sa puna bazele unor averi personale uriase. Ei nu au dat explicatii nimanui, cu atat mai putin cetatenilor, cat timp compromisurile in politica au functionat de minune. A existat, in ciuda unor acuze reciproce de ochii electoratului, un acord tacit intre coruptii de stanga, de dreapta, de centru, nationalisti sau adepti ai autonomiei teritoriale, care a permis ca pestii cei mari, simbolurile coruptiei sa se poata bucura pe mai departe de o imunitate transformata intr-o platosa ce permite orice faradelege.

Nici in 2010 situatia nu poate fi alta. Ba mai mult, s-a agravat. Razboiul declansat impotriva populatiei a luat proportii uriase. Iresponsabile. Guvernantii cultiva diversiunile, asmutind o categorie sociala impotriva alteia. Bugetarii au devenit dusmanii de moarte ai celor din mediul privat si viceversa. Minciunile actualei Puteri se tin lant. Subfinantarea cronica loveste in plin sistemul de sanatate, sistemul educational. Lipsa reformelor economice creste numarul somerilor ca si pe cel al firmelor ce sunt nevoite sa isi traga obloanele. Numirile politice isi arata efectele si decredibilizeaza accentuat administratia publica.

Razboiul dus impotriva Romaniei este total, iar victimele din randul populatiei sunt din ce in ce mai numeroase. Functionari publici, profesori, medici, ceferisti, tineri si pensionari cad unul cate unul pe frontul deschis de actuala Putere. Umilinta este generalizata. Ca si degringolada unei societati ce trebuie sa isi identifice urgent alte repere, alte valori, alti lideri politici. Pericolul manelizarii Romaniei ramane unul real. Directia in care alegem sa ne indreptam depinde de noi, de fiecare dintre noi. Noi detinem Puterea, Puterea adevarata, Puterea care poate trimite in eter, fara drept de recurs, o guvernare corupta si incompetenta. Cat timp nu vom constientiza acest lucru, cat timp ne vom multumi sa tinem capul in pamant si sa acceptam o umilinta pe care nu o meritam, situatia actuala va continua sa se agraveze. Iar razboiul declansat de clasa politica impotriva milioanelor de romani va face si pe mai departe victime. Din ce in ce mai multe victime.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version