Site icon gandeste.org

UE face primul pas pentru aprobarea animalelor modificate genetic. Care sunt principalele riscuri

Reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (AESA), care stabilesc regulamentele în domeniu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, au făcut primul pas în vederea aprobării folosirii animalelor modificate generic pentru a produce aşa numitele “alimente Frankenstein”, informează Daily Mail.

Ei au întocmit un document pe care l-au lansat în dezbatere publică, până în data de 31 august, în cadrul căruia este examinat riscul la care ar putea fi pus mediul înconjurător de peştele, de insectele şi de animalele modificate genetic.

Criticii acestei proceduri se tem că documentul ar putea să ducă la răspândirea creşterii animalelor şi recoltelor modificate genetic pe teritoriul Europei.

“Documentul (…) schiţează cerinţele specifice şi metodologia pentru evaluarea riscului asupra mediului al animalelor modificate genetic”, specifică reprezentanţii AESA .

“Uniunea Europeană nu vrea numai să extindă importurile şi creşterea de recolte modificate genetic, ci şi să aprobe insectele, peştele şi carnea sau laptele provenite de la animale modificate genetic”, susţine doctorul Helen Wallace, director al GeneWatch, o organizaţie britanică non-profit care investighează modul în care modificarea genetică ar putea afecta hrana, sănătatea, agricultura, mediul înconjurător şi societatea.

“Regulile privind importurile de produse modificate genetic vor fi simplificate şi riscul la care este supus mediul va fi ignorat”, a mai adăugat Wallace.

O companie britanică, numită Oxitec, a dezvoltat deja un tip de molie sterilă despre care susţine că ar reduce numărul dăunătorilor care afectează varza şi conopida. Cei de la Oxitec au discutat cu reprezentanţii Departamentului Agriculturii din Marea Britanie pentru a realiza o serie de teste pe teren pentru acest tip de molie.

Moliile modificate genetic se împerechează cu femele sălbatice fără a se putea reproduce, fapt care ar cauza o scădere rapidă a populaţiei acestora. Tot reprezentanţii aceleiaşi companii au creat şi un ţânţar modificat genetic despre care susţin că ar ajuta la contolarea răspândirii febrei dengue în ţările în curs de dezvoltare.

Reprezentanţii companiei britanice sunt de părere că insectele modificate genetic ar putea aduce beneficii mediului înconjurător prin înlocuirea insecticidelor.

“Schimbarea unei părţi a ecosistemullui ar putea avea efecte devastatoare pe care nu le cunoştem foarte bine”, a mai explicat Walllace. “Acestea ar include creşterea populaţiei diferitelor tipuri de dăunători”, a mai explicat ea.

Insectele modificate genetic care ciupesc animalele sau oamenii ar putea provoca alergii şi noi tipuri de boli ar putea să apară, susţin reprezentanţii GeneWatch.

Membrii AESA şi-au dat aprobarea, în trecut, în ceea ce priveşte comercializarea cărnii şi a laptelui provenite de la puii clonelor, în ciuda îngrijorărilor arătate de consumatori.

Şi autorităţile din Statele Unite ale Americii evaluează siguranţa somonului modificat genetic care a fost realizat în laboratoare pentru a creşte foarte repede în cadrul crescătoriilor.

Cercetătorii chinezi lucrează, de asemenea, la modificarea genetică a unor vaci pentru a produce lapte cu concentraţii mari de Omega 3 sau fără lactoză.

sursa: gandul.info

Exit mobile version