Noile informaţii legate de presiunile SUA au fost date publicităţii de Pesticides Action Network (PAN) Europa, care a obţinut documente legate de o vizită la nivel înalt pe care o delegaţie din partea Camerelor de Comerţ ale Americii a făcut-o în iunie 2013 oficialilor europeni. După ce delegaţia americană a insistat ca UE să renunţe la criteriile de excludere a substanţelor chimice care afectează sistemul endocrin, stenogramele întâlnirii arată că reprezentanţii europeni vor ca TTIP să se bucure de reuşită, însă „fără să scadă standardele UE.” Delegaţii americani au folosit drept argument „inutilitatea” elaborării unor liste de substanţe interzise, susţinând mai degrabă realizarea unui studiu de impact a pesticidelor şi adoptarea unei abordări bazate pe risc.
O lună mai târziu, altă delegaţie de oficiali americani a revenit în Europa, reluând presiunile, iar în aceeaşi zi, arată documentele, Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene, a trimis departamentului de mediu o scrisoare pentru abandonarea criteriilor de reglementare a pesticidelor care provoacă dereglări hormonale. „Sugerăm ca, asemeni altor directori generali, să luaţi în calcul realizarea unui singur studiu de impact care să acopere toate propunerile. Nu considerăm necesară realizarea unei recomandări din partea Comisiei legate de criteriile de identificare a substanţelor care provoacă tulburări hormonale,” scria Day în mesajul către departamentul de mediu.
Astfel, noile reglementări, care urmau să intre în vigoare în 2014, urmează să fie reluate cel mai devreme în 2016. În acest interval, costurile anuale estimate pentru probleme de sănătate legate de afecţiuni ale sistemului endocrin se ridică în Uniunea Europeană la circa 150 de miliarde de euro. Printre cele mai frecvente astfel de probleme se numără scăderea coeficientului de inteligenţă, obezitatea şi criptorhidismul, boală care afectează organele genitale ale copiilor de sex masculin.
Uniunea Europeană și SUA negociază în prezent TTIP, un parteneriat economic, despre care spun că ar genera locuri de muncă și o economie mai bună. Criticii Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții argumentează însă că, în realitate, marele câștigător este reprezentat de corporații. Parteneriatul ar presupune o relaxare a condițiilor de intrare pe piața europeană a produselor americane, posibilitatea corporațiilor de a da în judecată statele și chiar un control indirect al mediului privat față de serviciile publice. Cetăţenii Europei s-au revoltat în repetate rânduri împotriva acestui parteneriat, iar Jurgen Maier, coordonatorul campaniei Stop TTIP povesteşte într-un interviu pentru TOTB care sunt principalele pericole ale semnării acestui parteneriat.
Ideea este că se vrea o relaxare a standardelor. Haideți să privim la industria alimentară. În SUA poți folosi hormoni, substanțe care sunt interzise în Europa, fiindcă sunt considerate periculoase. Așa că nu poți exporta carnea, decât dacă certifici că nu conține aceste substanțe. Pentru industria cărnii din SUA, aceasta reprezintă o barieră comercială, așa că vor să scape de ea. Pentru noi, e un standard de sănătate publică, despre care noi credem că e foarte important. La fel și în cazul cosmeticelor, în Europa sunt interzise 1300 de substanțe. În America doar 11. Dacă Europa relaxează standardele, va face un compromis, cel puțin pentru cetățenii ei. De ce am sacrifica sănătatea oamenilor? – Jurgen Maier, coordonatorul campaniei Stop TTIP
Lobby-ul oficialilor americani împotriva interzicerii pesticidelor care cauzează dereglări hormonale a pus în contrapartidă tocmai semnarea acestui parteneriat economic, în condiţii avantajoase pentru Europa. „Ne manifestăm îngrijorarea că această decizie [de a interzice substanţele respective], pe baza căreia se poartă numeroase dispute ştiinţifice, ar putea avea consecinţe politice, dacă nu se evaluează mai întâi impactul pe care îl va avea asupra pieţei europene,” arăta într-o scrisoare comisia de mediu a Camerelor de Comerţ ale Americii.
Totodată, înainte ca reglementările să fie lăsate „în sertar” pe termen nedefinit, mai multe companii europene importante, ca Dupont, Bayer şi BASF, au atras atenţia UE că problema pesticidelor cauzatoare de tulburări hormonale „ar putea deveni o problemă care să îngreuneze negocierile comerciale dintre Europa şi SUA.” Majoritatea mesajelor trimise de lobby-işti către instituţiile europene sugerează impunerea unor praguri de expunere la astfel de substanţe, deşi comunitatea ştiinţifică atrage atenţia că astfel de calcule nu sunt aplicabile în cazul substanţelor care afectează sistemul endocrin.
„Procedura de elaborare a unui studiu de impact, aflată în curs, nu este în niciun fel corelată cu negocierile pentru TTIP,” arată un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de The Guardian. „UE va demara adoptarea criteriilor definitive pentru identificarea substanţelor cauzatoare de tulburări hormonale, independent de cursul negocierilor cu SUA pentru TTIP.”
Sursa: Think Outside The Box