Tratamentul recomandat de psihoterapeuti in fobii, expunerea treptata la situatii percepute ca fiind inspaimantatoare, este ultima metoda la care recurg candidatii la prezidentiale.
E de inteles. Daca in psihologie, fobiile sunt temeri irationale care persista chiar daca frica nu are o baza in realitatea de zi cu zi, in politica lucrurile stau pe dos.
Aici exista o explicatie: pierderea alegerilor. Nu avem de-a face cu anxiosi care isi privesc mainile ca si cand ar fi crescute aiurea si se vindeca pentru ca medicii ii pun sa si le numere, ci cu politicieni care stiu ce vor, au mijloace, dar nu detin cheia.
Teama de-a pica prost fie si o secunda in ochii unui tip in maieu care sta la etajul doi, iese in fata blocului sa explice poienii cum s-a facut un candidat de minune, perpetuand impresia, este un risc greu de asumat cu cateva zile inaintea sondajului real.
Un pas gresit intr-o confruntare pe glorie si pe rusine poate echivala cu streangul politic, insa nu trebuie creata impresia ca oamenii crapa de frica. Dimpotriva. Cheama dubitele cu lighean ca sa transmita live cum isi pun solii o felie de sunca intre doua pite si merg la negocieri, dar gasesc explicati aiuritoare.
De pilda, la ASE nu e bine pentru ca rectorul e pesedist, deci va raspunde in locul lui Traian Basescu si Crin Antonescu. In trei nu e bine, spune PSD, mai bine in doi sau in cinci – Antonescu e mai greu de tavalit, mai nou, Basescu pare obosit, deci sa traga mai multi la poarta. In cinci nu e bine, spune PD-L, ca se dilueaza mesajul – dimpotriva, creste in vascozitate, dar depinde de unde privesti.
Frica e omeneasca, insa candidatii sunt mai presus de norod, prin urmare nu trebuie sa para nepotii mutanti ai lui Bugs Bunny. Moderatorii ii intreaba pe consilieri de ce nu accepta, barbateste, in orice conditii, astia se jura ca nu ei, ci ceilalti, sunt abordati apoi ceilalti, care-si acuza adversarii de mitomanie, si tot asa.
Apar apoi candidatii. “Ii bat de-i rup pe toti”, anunta Basescu. “Poate la barbut”, precizeaza Antonescu. “Romania are nevoie de un om in spatiu”, inscrie Geoana decisiv.
Si trece timpul, si poporul nu i-a vazut inca laolalta. Nu tot cardul, ci pe primii trei. Acuma, ce-i drept, dupa duelul de la Cluj, din care am ramas cu un schimb de replici despre femei, nu-mi fac iluzii. Insa s-a creat un nivel de asteptare foarte mare, pentru ca televiziunile sunt flamande rau, si-atunci degeaba apar explicatii cum ca strategia electorala a fost construita pe contactul direct. Oamenii vor full contact.
Si daca teoretic pot sa piarda din cauza unor porumbei iesiti dintre mate, practic pot sa piarda pentru ca pe unii nu i-a vazut lumea in ring. Mircea Geoana e principalul contracandidat al lui Traian Basescu, dar momentan lipseste. Cat despre runda a doua dintre seful statului si liderul PNL, aceasta nu ma mai intereseaza. Au pus totul pe tabla la prima intalnire, cea mai importanta.
O infruntare in aceasta seara ar putea sa le dea sociologilor si niste idei despre prezenta la urne, pentru ca joaca CFR si Universitatea Craiova. Dar si sfetnicilor de campanie. Cu mana pe telecomanda, oamenii vor fi mai putin atenti.
Ar fi insa cazul sa-si indoape clientii cu distonocalm si sa-i trimita in ring, ca sa vada si suflarea ca nu le tremura nadragii. Decat niste mincinosi, mai bine niste mincinosi cu muschi. Cum ne-au obisnuit. De ce sa dezamagesti natiunea?
Cristian Mihai Chis
sursa: ziare.com