Aceste informații apar în capitolul „Investiții” ale Parteneriatului Trans-Pacific de Liber-schimb (TPP), capitol care a fost dezvăluit în urma unei scurgeri de informații.
Capitolul în discuție, care a fost finalizat în ianuarie, are girul organizației Public Citizen, organizație care a fost prezentă la negocierile secrete din luna martie.
Documentul de 55 de pagini descrie diferite mecanisme prin care corporațiile care investesc la nivel transnațional și consideră că din cauza unor prevederi din legislația națională a statului în care își desfășoară activitatea le afectează sau le pot afecta profitul pot da în judecată acele state, fără ca vreo intervenție să poată fi posibilă din partea tribunalelor naționale.
Mai mult, acest capitol garantează protecție acelor corporații cu privire la exproprieri directe sau indirecte sau amendamente la legislația financiară.
Parteneriatul Trans-Pacific de Liber-schimb (TPP), care include 12 țări- Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Singapore, Vietnam și Peru- este patronat de departe de către Statele Unite ale Americii. Lipsa transparenței în ceea ce privește negocierea capitolelor acestui Parteneriat este adesea un motiv de critică dură la nivel mondial, iar WikiLeaks și-a făcut o misiune din a dezvălui opiniei publice cât mai multe documente din acest Tratat, tocmai pentru a împiedica adoptarea lui fără a putea fi cunoscut și dezbătut.
Mai multe puteți citi aici:
Autor: Gandeste.org