Site icon gandeste.org

The Economist: România şi Bulgaria – din nou în „Zona gri” dintre Rusia şi Occident

Celebra publicaţie britanică The Economist trage un semnal de alarmă la adresa României şi Bulgariei. „Statutul de membru al Uniunii a adus beneficii României şi Bulgariei, dar răbdarea Eurocraţilor (statele dezvoltate – „aristocraţia” europeană) este pusă la grea încercare”, titrează The Economist, sugerând că România şi Bulgaria ar putea apuca pe drumul excluderii din UE (deşi aşa ceva nu este nici măcar prevăzut acum în Tratatul de Aderare): „La sfârşitul anilor 90, unii oficiali români exprimau temerea că ţara lor ar putea fi lăsată în zona geopolitică „gri” dintre Rusia şi Vest. Integrarea în NATO şi UE au stăvilit acele înrgijorări. Dar ele renasc. Văzute de la Bucureşti sau Sofia, lucrurile încă par pozitive: o căutătură la sărăcăcioasa Republică Moldova e suficientă ca să îţi aminteşti despre cum merg lucrurile în afara Uniunii. Dar, după cum o arată disputa privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, jumătatea bogată a Europei vede lucrurile din ce în ce mai diferit”.

The Economist notează că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este încă în vigoare în cazul României şi Bulgariei, la mai bine de cinci ani de la aderare, progresele în privinţa reformelor judiciare şi în combaterea corupţiei fiind lente. „Nu ne aşteptam la asemenea întârzieri”, a declarat un oficial de la Bruxelles.

Iar asta se întâmplă în pofida simpatiei neobişnuite de care se bucură instituţiile europene şi birocraţii Uniunii în cele două ţări.

The Economist mai remarcă „hei-rupism-ul” cu care România şi Bulgaria au aderat la noul mecanism de stabilitate financiară instituit de Uniunea Europeană, cu un control mai strâns (centralizat la Bruxelles) al deficitelor bugetare naţionale. Asta, în condiţii în care state mult mai dezvoltate au emis rezerve întemeiate, iar Marea Britanie nu a semnat pactul. Faptul este văzut ca un alt semn al lipsei de sincronizare dintre Bucureşti şi Sofia, pe de o parte şi Bruxelles, pe de altă parte. „Unul dintre aspectele pentru care diferendul Schengen apare atât de uimitor este că România şi Bulgaria abia învaţă să respecte regulile, în timp ce Vest-ul începe să le repudieze”, conchide The Economist.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Bogdan Cristel / REUTERS

Exit mobile version