The Economist notează că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este încă în vigoare în cazul României şi Bulgariei, la mai bine de cinci ani de la aderare, progresele în privinţa reformelor judiciare şi în combaterea corupţiei fiind lente. „Nu ne aşteptam la asemenea întârzieri”, a declarat un oficial de la Bruxelles.
Iar asta se întâmplă în pofida simpatiei neobişnuite de care se bucură instituţiile europene şi birocraţii Uniunii în cele două ţări.
The Economist mai remarcă „hei-rupism-ul” cu care România şi Bulgaria au aderat la noul mecanism de stabilitate financiară instituit de Uniunea Europeană, cu un control mai strâns (centralizat la Bruxelles) al deficitelor bugetare naţionale. Asta, în condiţii în care state mult mai dezvoltate au emis rezerve întemeiate, iar Marea Britanie nu a semnat pactul. Faptul este văzut ca un alt semn al lipsei de sincronizare dintre Bucureşti şi Sofia, pe de o parte şi Bruxelles, pe de altă parte. „Unul dintre aspectele pentru care diferendul Schengen apare atât de uimitor este că România şi Bulgaria abia învaţă să respecte regulile, în timp ce Vest-ul începe să le repudieze”, conchide The Economist.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Bogdan Cristel / REUTERS