Site icon gandeste.org

Teza ca Parlamentul blocheaza justitia este falsa, anticonstitutionala si manipulatoare

1.  Este un neadevar afirmatia ca Parlamentul blocheaza justitia. 2. A face presiune publica pentru ca toate solicitarile procurorilor DNA ca parlamentarii sa fie cercetati penal in stare de arest este o instigare a poporului  roman impotriva Parlamentului. 3. A ignora prevederea constitutionala ca orice vot imperativ este nul si ca parlamentarii voteaza conform propriei constiinte este o abordare anticonstitutionala, nedemocratica si dispretuirea poporului roman reprezentant de Parlament.

1. Este un neadevar afirmatia ca Parlamentul blocheaza justitia.

Dreptul parlamentarilor romani de a vota pentru sau impotriva retinerii si arestarii unui senator sau  unui deputat este prevazut in Constitutia Romaniei art. 72. Respectarea unui articol din Constitutia Romaniei nu poate fi considerat un act abuziv.

Votul impotriva retinerii si arestarii unui parlamentar nu realizeaza nici o protectie deoarece  justitia nu este blocata. Domnii procurori DNA au dreptul si libertatea totala sa continue cercetarea penala a parlamentarului respectiv, cu parlamentarul aflat in libertate.

Asadar actul de justitie continua, daca desigur si procurorii DNA care ii instrumenteaza dosarul doresc acest lucru prin continuarea cercetarii sau daca cercetarea este finalizata, prin trimiterea in judecata urmata de condamnare sau declararea nevinovatiei.

Retinerea si arestarea sunt instrumente optionale ale cercetarii penale pentru trimiterea in judecata. Retinerea si arestarea nu constituie un scop in sine. Finalitatea o constituie trimiterea in judecata.

Procurorii pot trimite in judecata parlamentarii si pot efectua cercetarea penala fara sa fie necesar vot in Parlament potrivit primei teze din prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutie

2. A face presiune publica pentru ca toate solicitarile procurorilor DNA ca parlamentarii sa fie cercetati penal in stare de arest este o instigare a poporului  impotriva Parlamentului si  o instigare la nerespectarea prevederilor Comitetului  ministrilor de justitie al Consiliului Europei.

Consideram ca, publicarea si distributia in mass media si pe retele de socializare, in mod intentionat, a unor informatii eronate din care s-ar putea intelege ca, parlamentarii romani, prin votul lor impotriva retinerii si arestarii preventive obstructioneza actul de justitie poate fi considerat o instigare la nerespectarea Constitutiei Romaniei.

A sugera ideea ca justitia se infaptuieste doar daca parlamentarii voteaza pentru toate cererile de arestare preventiva solicitate de procurorii DNA este un abuz si un dispret la adresa Parlamentului Romaniei, organul reprezentativ suprem al poporului suveran.

Cererea insistenta a procurorilor DNA de continuarea cercetarii penale in AREST PREVENTIV incalca prevederile Recomandarii nr. 8o al Comitetului  ministrilor de justitie al Consiliului Europei privitoare la interpretarea art. 5 CEDO legata de necesitatea si oportunitatea retinerii persoanelor in cadrul cercetarilor penale.

Sunt multiple cazuri de parlamentari cercetati si trimisi in judecata fara ca cercetarea penala sa se faca in stare de arest.  Sunt multiple cazuri care arata contrariul, anume ca Parlamentul si-a dat acordul ca in unele situatii grave parlamentarii sa fie cercetati penal in stare de arest.

A forta public prin comunicate de presa ca Parlamentul sa dea „vot pentru” la orice solicitare de arestare venita din partea procurorilor arata oviziune de tip autoritar, de forta a procurorilor si dispret pentru democratie si Parlament.

3. A ignora prevederea constitutionala ca orice vot imperativ este nul si ca parlamentarii voteaza conform propriei constiinte este o abordare anticonstitutionala, nedemocratica si dispretuirea poporului reprezentat de Parlament.

Cu regret se constata ca unii diplomati acreditati la Bucuresti si-au facut un obicei din a crea presiuni publice atunci cand vreun parlamentar nu este arestat la solicitarea procurorilor.

Art. 69 aliniatul 2 din Constitutia Romaniei prevede libertatea de constiinta a parlamentarilor si nulitatea oricarui vot imperativ.

Adica nimeni nu poate impune unui senator al Romaniei cum sa voteze, nici ambasadorii tarilor membre UE, nici ambasadorul SUA, nici presedintele Romaniei, nici judecatorii de la CCR, nici membrii CSM, nici procurorul sef al DNA. Senatorii Romaniei voteaza asa cum le dicteaza contiinta.

Cetatenii de buna credinta vor putea verifica in Constitutie, in litera si spiritul ei, adevarul si temeinicia celor exprimate mai sus.

„Aşa cum am spus de multe ori în trecut, reducerea corupţiei este vitală pentru prosperitatea, securitatea şi dezvoltarea generală a României. Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva.”, spune ambasada SUA într-o declarație remisă Realitatea TV.

Autor: Theodora Marinescu

Sursa: Theodora Marinescu Blog

Exit mobile version