Cu cateva saptamani in urma, Ucraina a anuntat expulzarea consilierului ambasadei Rusiei la Kiev, Vladimir Lisenko, si a consulului general rus la Odesa, Aleksandr Gracev, sub acuzatia ca cei doi diplomati practicau activitati incompatibile cu statutul lor. Moscova, drept urmare, a propus Kievului sa il cheme acasa pe consulul general al Ucrainei, la Sankt Petersburg, precum si pe consulul ambasadei ucrainene in Rusia. Pe urma, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a anuntat ca suspenda masura de expulzare a diplomatilor rusi. La fel a facut, in Rusia, ministerul omolog.
Marti, presedintele rus, Dmitri Medvedev , a declarat ca Rusia a amânat trimiterea ambasadorului sau la Kiev, in speranta ca relatiile dintre cele doua tari se vor ameliora. Aici, Medvedev a facut o precizare foarte serioasa: aceste relatii vor putea sa se imbunatateasca, insa atunci cand vor veni “noi conducatori” ucraineni. “Rusia spera ca o noua conducere politica a Ucrainei va fi dispusa sa stabileasca relatii conforme adevaratelor aspiratii ale poporului nostru”, a spus presedintele rus intr-o mult-comentata scrisoare adresata sefului de la Kiev. La inceputul anului viitor, in 17 ianuarie, Ucraina va organiza alegeri prezidentiale, unde adevarata lupta se va da intre fortele prooccidentale si oamenii Moscovei.
Lista lui Medvedev
Pe blogul personal, liderul rus a spus, la inceputul saptamanii, ca i-a trimis o scrisoare omologului ucrainean, Viktor Iuscenko, scrisoare despre care a spus ca “nu este un document obisnuit si contine anumite trasaturi complexe si nu foarte magulitoare pentru oficialii ucraineni de rang înalt”. Intr-adevar, criticile dure la adresa autoritatilor ucrainene “antirusesti” nu au lasat fara reactie Ucraina. De asemenea, Dimitri Medvedev a apreciat ca relatiile dintre tara sa si Ucraina s-au deteriorat, tensiunile “au atins in realitate un nivel inedit”. Atat pe blog, cat si in aceasta scrisoare, care a fost data publicitatii, el a elaborat o lista lunga, care sa exemplifice cazuri de antirusism al oficialilor de la Kiev. Printre acestea, ar fi si incercarile administratiei Iuscenko de a scoate limba rusa din mijloacele de comunicare in masa, dar si din educatia si cultura ucraineana. Medvedev nu a uitat sa ii aminteasca lui Viktor Iuscenko nemultumirile mai vechi, si anume pozitia “antirusa” a tarii sale in timpul razboiului Rusiei in Georgia. El a spus ca, acum un an, in Osetia de Sud, “arme ucrainene au fost utilizate pentru a ucide civili si trupe ruse de mentinere a pacii”. Presedintele rus nu a lasat in afara listei lui invocarea “amenintarii ruse” de catre Ucraina, drept argument pentru aderarea la NATO, in contextul unei campanii de denigrare a limbii si culturii ruse în aceasta tara, dar si existenta unor negocieri independente cu Uniunea Europeana privind tranzitul gazelor rusesti. In plus, el a adus in discutie si interpretarea ucraineana a evenimentelor istorice, precum cel de-al Doilea Razboi Mondial sau marea foamete din anii ‘30.
La o zi dupa aceasta scrisoare, al carei expeditor a fost Dimitri Medvedev, Ucraina a iesit sa critice Kremlinul pentru “complexele imperialiste”. “Din nefericire, tânara conducere rusa devine ostatica vechilor complexe imperialiste care o împing spre adorarea imaginii inamicului extern si înlocuirea unui dialog de la egal la egal cu un limbaj al ofenselor si amenintarilor”, a declarat presedintia ucraineana. Tot ca reactie la epistola venita de la Kremlin, Rada de la Kiev spune ca “tonalitatea agresiva a mesajului liderului rus îi vizeaza nu numai pe Viktor Iuscenko si politica sa, ci si întreg poporul ucrainean”.
Relatiile ruso-ucrainene au continuat sa se degradeze de la instalarea la putere a lui Viktor Iuscenko, fost erou al “revolutiei portocalii” si a carui popularitate a scazut dramatic de atunci, din cauza crizei politice repetate si a declinului economic. Potrivit sondajelor, la alegerile din ianuarie, el nu are nici o sansa reala de a iesi iar invingator. Fostul premier, Viktor Ianukovici, considerat prorus, este în prezent cel mai bine plasat, cu 23,4 la suta din intentiile de vot, ceea ce ar indulci brusc atitudinea Rusiei fata de vecina ei de la vest.
„Il asteptam pe succesorul sau“
Toate acuzatiile care trec din Rusia in Ucraina si viceversa nu au ramas neanalizate de presa ruseasca, care apreciaza ca Moscova a intrat în cursa electorala ucraineana declarându-i lui Iuscenko un “razboi rece”. Potrivit cotidianului rus „Kommersant“, “Iuscenko nu mai este presedinte pentru Medvedev”, care, prin scrisoarea sa, a “spus clar cine trebuie sa piarda in aceasta cursa”. Prin decizia lui de a amana, pe termen nedefinit, trimiterea unui nou ambasador la Kiev, Kremlinul a vrut sa transmita urmatorul mesaj: “Nu ne mai jucam cu Iuscenko si îl asteptam pe succesorul sau”, scrie cotidianul de afaceri „Vedomosti“, citat de Mediafax. Mass-media rusa nu a uitat sa sublinieze ca Rusia nu a mai exprimat niciodata într-un mod atât de ferm nemultumirile sale fata de Ucraina.
Putin se duce in Abhazia
In timp ce Dimitri Medvedev se razboieste cu Viktor Iuscenko prin scrisori si bloguri, Vladimir Putin a facut, ieri, prima sa vizita de la recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, in 26 august 2008. Inainte sa ajunga acolo, insa, de la resedinta lui din Soci, la malul Marii Negre, Putin a avertizat Georgia sa invete din razboiul de anul trecut si sa nu faca vreo tentativa de a prelua controlul asupra celor doua regiuni georgiene separatiste. “Daca a existat doar o lectie de învatat din evenimentele din luna august a anului trecut, ei ar fi trebuit sa învete ca nu serveste la nimic sa avanseze prin folosirea fortei”, a declarat Putin, citat de agentiile ruse. Mai mult, el nu a exclus izbucnirea unui nou conflict armat in aceasta regiune caucaziana, atat timp cat Georgia va fi condusa de Mihail Saakasvili.
Alina Matis
sursa: gardianul.ro