Afacerea Airbus A310 este poate ultimul „tun” dat de catre tehnocratii care au „parjolit” totul in urma lor inainte de a preda conducerea Ministerului Transporturilor. Acolo unde oamenii lui Dan Costescu au facut o paguboasa demonstratie de forta despre „profesionalismul” celor numiti de Dacian Ciolos la sefia ministerului cu cel mai mare buget.
Iar „manareala” operata anul trecut de conducerea executiva si Consiliul de Administratie de la TAROM ar fi produs, dupa cum arata incendiarele rapoarte informative intrate in posesia noastra, un posibil prejudiciu de peste 11 milioane de dolari. Iar scandalul in companie este acum cat casa, la sfarsitul anului trecut fiind chiar dispusa o ancheta interna care sa stabileasca cum a fost posibila oprirea din operare si trimiterea la fier vechi a doua aeronave. Care, atentie, nu erau amortizate integral si care mai aveau si resursa de zbor! Si asta fara sa existe o aprobare prealabila a Adunarii Generale a Actionarilor TAROM, absolut obligatorie in acest sens, dar nici macar pozitia bugetara alocata unei astfel de operatiuni.
Dupa noi, potopul!
Simtind probabil ca vor pierde guvernarea, tehnocratii lui Costescu de la Transporturi au lasat in carca pesedistilor mai multi „cartofi fierbinti”.
Printre care si miscarea Consiliului de Adminsitratie de impingere a bugetarii pierderii rezultate de pe urma operatiunii „avioane la fier vechi” pentru anul 2017, spre disperarea celor care vor veni in locul lor dupa alegeri. Si este vorba despre o valoare neamortizata de 11 milioane dolari, rezultata dupa ce, in loc sa ceara aprobare de la AGA TAROM, Consiliul de Administratie „burdusit” cu tehnocrati a bagat avioanele in conservare pentru o perioada de sase luni, probabil pentru a se musamaliza scandalul. Ceea ce insa poate fi interpretat si ca o suspiciune de abuz in serviciu. De altfel, chiar experti ai companiei, stupefiati de „tupeul” tehnocratilor, considera ca suprinzatoarea „conservare” a aeronavelor este o miscare de aruncat praf in ochii actionarilor, deoarece s-ar fi luat deja decizia de trimitere la fier vechi! Insa marea problema este daca nu cumva, fara aprobarea AGA, valorificarea aeronavelor prin orice mod, inclusiv prin casare sau trimiterea lor la fier vechi este ilegala, deoarece nici macar Consiliul de Administratie nu ar avea competente in acest sens. Si uite cum se creaza premisele aparitiei unui imens prejudiciu companiei de stat, tocmai de catre conducerea executiva si Consiliul de Administratie al TAROM.
Cine plateste?
Numai ca, in ciuda acestei „acoperiri”, surse din chiar cadrul Departamentului Tehnic al companiei sustin ca o operatiune de conservare a aeronavelor inseamna pe de o parte cheltuieli ocazionate de lucrarile de conservare de pana la 200.000 de dolari, in timp ce degradarea continua a starii aeronavelor aflate in conservare pot determina o uzura morala si fizica accentuata, incluzand si coroziunea suprafetelor metalice.
Ceea ce va duce in final la deprecierea drastica a acestor active ale companiei, prin reducerea semnificativa chiar si a valorii de „fier vechi” a avioanelor. Asta, bineinteles, daca AGA TAROM ar mai aproba retroactiv asa ceva…
Autor: Radu Pop, Redactor
sursa: stiripesurse.ro