Site icon gandeste.org

ŢeApa Nova, 15 ani de regie Veolia

Scandalul Apa Nova este a abia la început, iar prin canalele Capitalei se vor scurge cu greu mizeriile acestui contract de concesiune încheiat de Primăria Bucureşti condusă la aceea vreme de Viorel Lis- ţărănistul îndrăgostit de „păcănele”, şi cu grupul francez Veolia. Acest contract a fost parafat în anul 2000 şi este valabil până în 2025.

Însă, cel mai bine cunoaşte istoria acestei mega afaceri fostul director al Regiei de Apă-Canal a Capitalei (RGAB)- Costin Berevoianu, ulterior ajuns în bordul companiei Apă Nova dar şi consilier al primarului general Sorin Oprescu. Acum, procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, şi Costin Berevoianu, ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obţinând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituţiile publice, avize, autorizaţii şi hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Trebuie precizat că Apa Nova este controlată în proporţie de 73,69% de grupul francez Veolia, restul acţiunilor fiind deţinute de către Municipiul Bucureşti (16,31%) şi Asociaţia Salariaţilor Apa Nova (10%). Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de municipalitate şi încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă şi canalizare din Bucureşti, s-a majorat cu 125% din 2008 până în prezent. Astfel, între 2008 şi 2015, tariful fără TVA al apei potabile în Bucureşti s-a majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc. Toate majorările de tarif din intervalul menţionat au fost aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) în baza contractului de concesiune semnat de Apa Nova cu Primăria Capitalei şi a actelor adiţionale la acesta, precum şi a metodologiei de ajustare a tarifelor la apă în Bucureşti, adoptată prin hotărâre de Guvern.

Însă, metodologia de ajustare a tarifelor Apa Nova în Capitală a fost aprobată prin HG 1.019/2000. Cea mai mare scumpire din ultimii ani a fost cea din 25 noiembrie 2011, de peste 36%, de la 2,61 lei/mc la 3,57 lei/mc. Scumpirea a venit după intrarea în funcţiune a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina, investiţie de 108 milioane euro finanţată din fonduri UE (65%), precum şi de Banca Europeană de Investiţii (23%), BERD (9,3%) şi Guvern (2,7%). Însă, foarte puţini bucureşteni ştiu faptul că în contractul de concesiune există un întreg capitol intitulat “Corupţia şi plata de comisioane”. Prima clauză contractuală din acest capitol prevede: “Concesionarul nu va oferi, acorda sau consimţi să acorde, făcând toate eforturile rezonabile ca nici sponsorii, subcontractanţii sau mandatarii săi să nu ofere, acorde sau să consimtă să acorde nici unei persoane angajate de concedent, RGAB sau de Autoritatea de Reglementare sau de subcontractanţii sau mandatarii acestor părţi, nici un fel de cadou sau plata sub orice formă, ca stimulare sau recompensă pentru a acţiona, pentru că a acţionat sau că s-a abţinut să acţioneze într-un anume fel, pentru că s-a arătat în favoarea sau s-a abţinut să se arate în defavoarea oricărei persoane în legătură cu acest contract”.

Totodată, contractul de concesiune mai prevede că Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de concedent, are dreptul de a rezilia contractul dacă concesionarul Apa Nova îşi încalcă garanţiile asumate faţă de concedent potrivit cărora nici concesionarul şi nici sponsorii săi nu au oferit şi nu au convenit să ofere nici un cadou sau orice altă plată de orice natură cu scopul de a recompensă efectuarea sau a determina realizarea oricărei activităţi în vederea încheierii sau executării acestui contract, respectiv “nici un comision nu a fost plătit sau promis de către concesionar sau în numele său, de care să aibă cunoştinţă, cu privire la încheierea sau executarea acestui contract”. Rămâne de văzut dacă consilierii generali vor cere rezilierea contractul cu Veolia. Dar, totuşi, poate procurorii DNA vor avea curiozitatea să afle cine au fost şmecherii de la RGAB şi Primăria Capitalei care, înainte şi după concesionare, s-au plimbat mult timp în Franţa pe banii celor de la Veolia.

Autor: Ion Teleanu

Sursa: Ziua News

Exit mobile version