În prezent, sunt fiscalizate doar operaţiunile de vânzare-cumpărare a unor cantităţi de grâu realizate între două persoane juridice, între două firme, care se supun impozitării după reglementările legale aplicabile societăţilor comerciale. De aceea, din impozitele pe veniturile agricole statul nu a colectat anul trecut decât 500.000 de lei, conform execuţiei bugetare preliminate, în creştere nesemnificativă faţă de valoarea înregistrată în 2007, de 494.000 lei. Pentru anul în curs, pe seama impozitului ce va fi introdus, aşa cum prevede Codul Fiscal, se estimează că la buget vor intra 50.802.000 lei, sumă care, raportată la valoarea din anul precedent, reprezintă 10.060,4%.
“Este vorba de o reţinere la sursă a acestui impozit. Atunci când procesatorul cumpără de la ţărani o anumită cantitate de grâu, le aplică şi taxa, pe care o încasează ei şi apoi o virează către stat”, a explicat pentru Gândul preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu.
Maximum 200.000 de tone pe an
El a evitat să se pronunţe asupra capacităţii autorităţilor de a colecta suma previzionată în bugetul de stat, însă a precizat că din gospodăriile populaţiei nu se pot vinde anual mai mult de 200.000 de tone de grâu. Ţinând cont că, în prezent, preţul unui kilogram de grâu este de 0,5 lei fără TVA, rezultă că pe seama grâului ţăranilor nu se vor putea aduce la buget mai mult de 2,5 milioane de lei.
“Sunt sceptic că această măsură îşi va atinge obiectivul, pentru că foarte mult grâu se vinde la negru”, spune, la rândul lui, vicepreşedintele Federaţiei Agrostar, Tudor Dorobanţu. El s-a declarat nemulţumit că măsura a fost introdusă în Codul Fiscal fără consultarea partenerilor sociali şi a semnalat incorectitudinea taxei, în condiţiile în care fermierii din vestul Europei primesc subvenţii şi facilităţi mai consistente decât cei români.
Liderul sindical a amintit şi faptul că peste 75% din produsele agroalimentare din România provin din import, iar introducerea unei noi taxe nu poate contribui la relansarea producţiei autohtone. “În condiţiile în care se află agricultura românească, cum poţi să-ţi permiţi să impui noi impozite şi taxe? Este o măsură total utopică, ce nu are nici o legătură cu realităţile din mediul rural românesc. Noi avem omul cu sapa, cu mârţoaga, în timp ce francezii plătesc litrul de motorină cu 0,5 euro, primesc subvenţii de 350-380 de euro la hectar şi au facilităţi la contractarea de credite pentru investiţii”, a concluzionat Dorobanţu. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au dorit să comenteze pe marginea introducerii taxei.
Adrian BĂRBULESCU
sursa: http://www.gandul.info/economia/taxa-pe-grau-gaselnita-financiara-de-incoltit-bugetul.html?3936;3984068