Site icon gandeste.org

Taramul unde vinovatii devin acuzatori

Reforma Justitiei bate pasul pe loc. Agricultura este incapabila sa diminueze consecintele unei secete iminente. Administratia publica trebuie sa fie eliberata de incompetenti corupti. Educatia se afla la un nivel calitativ tot mai scazut. Institutele de Cercetare mai au bani doar pana la 1 iunie. Sistemul de sanatate este si el grav afectat de rectificarea bugetara. Ministerele Apararii si de Interne au blocat angajarile, din aceeasi acuta lipsa a fondurilor. Toti liderii politici, de la Traian Basescu, Mircea Geoana, Emil Boc si Crin Antonescu, pana la ultimul sefulet din filiale, se dau ingrijorati la unison de situatia alarmanta prin care trece Romania. Aici nu exista divergente. In fata unui somaj care creste precum Fat Frumos din povestile copilariei, a valului de firme care sunt inchise brutal de o fiscalitate excesiva si masuri economice desprinse parca din filmele lui Hitchcock, a nemultumirilor sociale tot mai accentuate, nici nu poti, ca lider politic, sa prezinti alta realitate. Accepti situatia, indiferent cat de grava ar fi aceasta, te declari ingrijorat, insa te revolti categoric atunci cand este vorba de asumarea responsabilitatii. Niciun politician nu a admis pe taramurile dambovitene, decat poate din considerente electorale, ca o parte din vina pentru problemele cu care se confrunta milioane de romani ii apartine si lui. Intotdeauna ceilalti, adversarii sau chiar partenerii de Coalitie, sunt responsabili de situatia deplorabila in care a ajuns Romania. Liberalii, cei care s-au aflat la guvernare pana la sfarsitul lui 2008, acuza vehement noua Putere, nedorind in ruptul capului sa admita ca premierul Tariceanu a facut si greseli. Exclus!
La randul lor, liderii Coalitiei incearca sa arate populatiei ca vinovatii pentru traseul sinuos al Romaniei sunt liberalii, iar ei nu au facut altceva in ultimele sase luni decat sa se sacrifice pentru a salva ce mai era de salvat. Este rau, sustin decidentii zilei, dar putea fi mult mai rau! O minciuna sfruntata, in care se ascund incompetenta, impostura si dorinta obsesiva de a obtine cat mai multa Putere. Asta este tot ceea ce conteaza. Puterea. Un cuvant care poate deschide orice usa, poate castiga orice licitatie, bineinteles cu statul, poate face diferenta dintre reusita si esec. Paradoxul Romaniei anului 2009 este acela ca orice ales constient de gravitatea situatiei economice, ar trebui sa faca un pas inapoi. La noi insa, nici vorba de asa ceva. Tocmai in perioade de haos se pot cladi cel mai repede marile averi, se pot da cele mai mari tunuri, se pot canaliza nemultumirile sociale in directia dorita de demagogii care nu alt Dumnezeu decat propria capatuiala. Ei stiu ca amantele nu asteapta, nu dau doi bani pe criza, pentru ca, in actuala realitate economica, exista riscul sa imbatraneasca pana cand Cabinetul Boc va identifica solutiile pentru iesirea din criza. Ne indreptam spre… nicaieri. Guvernantii se amagesc cu faptul ca alte state o duc mai greu, fara ca acest lucru sa ne incalzeasca cu ceva.
Descentralizarea administratiei, una dintre numeroasele promisiuni ale Cabinetului Boc, se anunta un urias esec. De 20 de ani, numirile politice din fruntea deconcentratelor a umplut de ridicol administratia. Si in acest an, situatia nu poate fi decat identica. Acelasi simulacru de concurs, acelasi dispret la adresa comunitatilor locale, aceleasi baliverne ieftine din care nimeni nu crede vreo iota. Banii din teritoriu vor fi impartiti tot la indicatiile pretioase ale Centrului, asa ca necesitatile comunitatii vor trece prin filtrul intereselor partidelor aflate la Putere. An dupa an, ne-am furat singuri caciula prin privatizari mincinoase cu comisioane care rivalizau chiar cu valoarea contractelor in sine. Din pacate pentru clasa politica, romanii au inteles ca sunt mintiti, sfidati, pusi ofranda pe altarul ambitiilor politice. In 2009, in pragul scrutinului pentru euroalegeri, campania electorala continua. Fara scrupule, liderii, candidatii, clicile de profitori lacomi din jurul acestora, vor sa fie reconfirmati. Chiar daca ar mai exista un singur votant decis sa mai iasa la urne, acesta ar fi sfasiat de cei care ii vaneaza votul. Urmeaza luni de cosmar. Toate premizele economice arata ca va fi tot mai rau. Romania are nevoie de competenta, responsabilitate, decenta. Din atatea valori, am ajuns sa fim guvernati de niste impostori. Un cuvant mult prea bland, daca ne gandim doar la sutele de mii de someri care se gandesc cu groaza la un viitor tot mai incert.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version