Nu s-a mai intamplat la altii, e o premiera in jocurile europene si, odata cu asta, monser, credibilitatea noastra s-a dus dracului, aia cata mai era. Nu am datele tehnice pentru a sustine justetea sau, din contra, lipsa de fundament a demersului de contestare a alegerilor. Ceea ce mi se pare teribil este ca, pe fond, transmitem atat partenerilor nostri europeni si euro-atlantici, cat si sistemului bancar international ca, iata din nou dovada incontestabila, Romania este intr-adevar tara in care se fura. Banii lor, banii nostri, fonduri europene, orice. Nu mai e nevoie s-o spuna altii, grupati de obicei, din lipsa unei alte explicatii, in categoria conspiratiei mondiale iudeo-masonice si mogulo-decandent imperialiste. Nu, nu mai e nevoie sa ne injure si sa ne dispretuiasca nimeni. Suntem aici, gata de actiune.
O facem cu o statornica incrancenare, indiferenti la tot si la toate, nepasatori fata de noi insine si fata de ce mai ramasese ca speranta pentru un viitor in lumea civilizata. Cu cateva luni in urma, scriam ca anuntul preventiv facut in privinta unor posibile intentii de fraudare avea sa ne coste si era un semnal de neconformitate cu existenta noastra ca stat membru UE si NATO. Acum, nu numai ca exista acuzatii de frauda, dar mai vine si anuntul privind contestarea alegerilor.
Costurile vor fi foarte mari si se vor amplifica extrem de rapid deoarece, tehnic vorbind, pana la solutionarea plangerilor in justitie, perioada actuala de provizorat absolut va continua si tara va ramane neguvernabila.
Evident, este imposibil si ar fi totalmente absurd sa poata fi negata posibilitatea ca unul sau mai multe partide sa conteste rezultatele respective, producand si dovezile unor fraude masive si extrem de grave. Cumplit pentru Romania anului 2009 si a statutului sau viitor in jocurile internationale este ca s-a ajuns intr-o asemenea situatie. Ceea ce presupune, absolut logic, ca in loc de guvernarea Romaniei, toate partile implicate in jocul politic se vor ocupa de acum in mod direct de gestionarea urii, neincrederii si bataliilor directe pentru putere.
Si nici asta nu este totul. Contestarea alegerilor are la baza, fireste, existenta unor fraude sau a unor incercari de fraudare. Depinde insa de nivel caci, doamnelor si domnilor, in decursul zilei de ieri, cei care contesta rezultatele vorbesc despre implicarea unor institutii ale statului in fraudarea importanta fie a procesului electoral, fie la nivelul numaratorii voturilor. Drumul este deschis spre un scndal fara precedent pe plan intern dar si pe plan international, cu efecte absolut incalculabile pe termen scurt si mediu.
Deocamdata, avem niste alegeri puse sub semnul intrebarii sau despre care se spune ca vor fi astfel, asta in cazul in care jocul va continua in acest astfel. Dar, pentru ca peisajul sa fie complet, se mai anunta si o batalie la baioneta in tot spectrul politic, finalizata poate prin alegeri anticipate, fie prin existenta unui guvern minoritar intr-un parlament care urmeaza sa treaca prin anuntatul proces de modificare si comprimare decis prin referendum.
Nu cred ca ne vom face bine prea repede, iar samantele discordiei semanate cu entuziasm de toti participantii la balacareala nationala, care a tinut loc de campanie electorala, dau acum buruieni cu radacini groase si adanci. Otrava a prins, iar acum anuntul ca suntem o tara unde se fura nu mai surprinde pe nimeni. Asa ne-am vrut, asa vom fi tinuti minte, aceasta povara va fi dusa de viitoarea putere ca un balast ce va fi evocat deopotriva de prieteni si de dusmani.
Cristian UNTEANU
sursa: ziua.net