Amendamentul a fost adoptat cu 43 de voturi pentru si doar doua impotriva de catre parlamentarii din Guvernul regiunii Wales (Tara Galilor), scrie Life choice.
Legea se va aplica, incepand cu 2015, in cazul tuturor persoanelor majore care au trait cel putin 12 ani in regiune. Astfel, in caz de deces, nu va mai fi nevoie de acordul prealabil al decedatului sau al rudelor acestuia pentru ca organele sa-i fie donate.
“Este o zi mare pentru Wales, pentru donare si pentru cei 226 de pacienti de pe listele de asteptare. In Wales, in fiecare saptamana un om moare din cauza lipsei unui donator. Am facut eforturi mari pentru a imbunatati sistemul de donare de organe, iar acum mergem mai departe”, a spus ministrul Sanatatii din Tara Galilor.
In vreme ce guvernantii si asociatiile din domeniul sanitar sunt incantati de aceasta masura, liderii grupurilor religioase se arata rezervati in privinta legii, subliniind ca “donarea de organe trebuie sa fie un act de generozitate, o dovada de iubire”. (sursa: evz.ro)
Ministerul Sanatatii nu a lamurit aceste probleme. Va amintim ca in prezent nu exista niciun mecanism legal prin care sa-ti poti manifesta, in timpul vietii, acordul sau dezacordul in privinta prelevarii organelor, in caz ca s-ar ajunge la starea de moarte cerebrala.
“Transplantul de organe nu numai ca nu este un pacat, ci chiar o jertfa bine placuta lui Dumnezeu, daca se indeplinesc anumite conditii. Daca exista un acord expres al celui care face aceasta donatie”, declara Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei.
In Romania, pentru prelevarea organelor de la pacienti care sunt in moarte cerebrala este nevoie, obligatoriu, de semnatura unei rude de gradul I: parinti, frati, sot sau sotie.
In lume exista cel putin patru solutii, ca persoana sa aleaga, atunci cand este sanatos mental si fizic.
In California, dorinta de a fi donator se reflecta intr-o stampila pe carnetul de conducere. In Germania, doritorii primesc un card special.
In alte tari, se foloseste un abtibild pe cartea de identitate. Si mai exista si varianta inscrierii voluntare intr-un registru al donatorilor. Toate permit confirmari in cateva minute. (sursa: stirileprotv.ro)