Mark Twain spunea ca omul este un animal religios si, dintr-o anumita perspectiva, avea perfecta dreptate. Este interesant ca reprezentantii cei mai de vaza ai clasei politice din Romania sunt denumiti colocvial “animale politice”. Daca integram cele doua definitii, putem constata ca politicianul roman este un “animal politic religios”. Utilizand aceasta definitie, vom incerca sa facem o scurta analiza a preferintelor mistice care influenteaza deciziile celor care ne conduc.
Intrebati fiind despre atitudinea fata de religie sau misticism, politicienii romani raspund invariabil utilizand unul din doua clisee consacrate. Primul cliseu este cel “clasic ortodox”, care presupune o declaratie de apartenenta la BOR si de respect fata de credinta ortodoxa incununata cu ceva de genul “sa ne ajute Dumnezeu”, lozinca pronuntata cu un accent american care sugereaza ca aceasta doleanta este mai mult o expresie a dorintei de a-l copia pe Obama, si mai putin o expresie a unei credinte veritabile. Al doilea cliseu, cel “universal”, presupune o declaratie de respect fata de spiritualitate in general, fara a nominaliza o religie anume (se considera ca aceasta varianta este mai “politically correct” si mai la moda in Uniunea Europeana).
Ambele clisee sunt vadit false. Un personaj care face parte din clasa politica actuala, prin definitie nu poate avea o viata spirituala functionala. Daca ar fi avut, ar fi trebuit sa-si petreaca douazeci si cinci de ore din zi facand matanii si postind, pentru a obtine iertare pentru spagile primite si favorurile facute diversilor oligarhi. Dintr-o anumita perspectiva, ar fi fost imbucurator daca clasa politica ar fi fost alcatuita in exclusivitate din atei si materialisti. Ar fi fost o clasa politica la fel de meschina precum cea actuala, dar posibil un pic mai rationala si mai predictibila. Din pacate insa, multi dintre politicienii damboviteni nu pot sa-si suprime in totalitate instinctele religioase si, nefiind capabili sa urmeze calea unei religii complicate, cauta sa-si satisfaca necesitatile spirituale prin varii paliative, unele mai hidoase decat altele.
In acest context, pe langa varii partide si lideri de opinie, misuna tot felul de astrologi, consultanti in stiinte oculte, vrajitori si vrajitoare, “specialisti in lupta energetica” si alti sarlatani sau dementi periculosi. Din punct de vedere al dezvoltarii spirituale, cei care au incredere in aceste personaje nu sunt departe de nivelul de dezvoltare al unui trib primitiv, care face sacrificii pentru a imbuna spiritul padurii inainte de a incepe o vanatoare. Spiritualitatea redusa la increderea in superstitii si magism primitiv este caracteristica pentru reprezentantii clasei politice, dar si pentru o buna parte din electoratul care a adus aceasta clasa politica la putere.
Din punct de vedere culturologic, sa vezi reprezentantii unui mare partid care se prezinta la dezbaterile televizate purtand diverse elemente de imbracaminte de culoare violeta, in speranta de “a-l arde pe oponent cu flacara violet”, la sfatul unui “consultant in atacuri energetice” este o demonstratie clara ca politicienii de astazi nu se deosebesc cu nimic de un trib de papuasi, care-si coloreaza fetele intr-o anumita culoare inainte de lupta, la sfatul samanului tribal. Cetatenilor acestei tari care mai au ceva cultura spirituala, constatarea faptului ca suntem condusi de o trupa de trogloditi spirituali, ce au acces la conturile bugetului public, le provoaca un sentiment de frustrare maxima.
Ni se poate reprosa faptul ca nu respectam dreptul la libera constiinta a dragilor nostri politicieni. Fiecare are dreptul sa creada in ce doreste, in puterea totala a banilor, in puterea flacarii violet sau in scrierile lui Marx. Problema este ca “spiritualitatea” specifica clasei politice se va solda cu consecinte foarte grave pentru populatie. Daca politicienii se incred in diversi samani contemporani sa-i ajute cu “flacara violet” in castigarea alegerilor, nu va trece mult timp pana cand acestia vor fi consultati si in alte aspecte ale activitatii politice, mai ales ca, din punctul de vedere al celor care ne conduc, “flacara violet” si-a demonstrat eficienta intr-un mod indubitabil.
Este foarte probabil ca, deja, am ajuns intr-o situatie in care deciziile care vizeaza viitorul nostru sa fie luate inclusiv pe baza consultarii unui horoscop sau a unei sfere de cristal. Partea proasta a situatiei este ca populatiei nu-i pasa.
sursa: cronicaromana.ro