La una dintre universităţile particulare din Bucureşti au fost înfiinţate 16 colegii. Printre specializări: turism, contabilitate, pedagogie, asistenţă medicală, comunicare sau relaţii publice.
„Pe tinerii care urmează, însă, aceste colegii în mod sigur îi vor ajuta cunoştinţele respective, pentru că ele sunt orientate către latura practică, a acelui gen de activitate. Este posibil să îşi găsească un loc de muncă în care să îi ceară experienţă”, a spus rectorulSever Irin Spânulescu.
Taxa pentru aceste cursuri începe de la 2.000 de lei pe an şi poate ajunge până la 3.600, în funcţie de specializare. Astfel de colegii vor fi înfiinţate şi la universităţi de stat.
La Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti vor fi înfiinţate, din toamnă, 4 colegii. Absolvenţii vor fi: tehniciani agricoli, horticultori, cadastrictici şi veterniari.
„Nu avem grădinari. Avem absolvenţi de peisagistică şi hoticultură, dar nu avem grădninari, totuşi cineva trebuie să facă şi lucrurile practice şi aici două treimi din formare sunt activităţi practice”, a spus Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului rectorilor din România.
Cine vrea să urmeze un astfel de colegiu va studia între 1 şi 3 ani, în funcţie de specializare. Candidaţii care reuşesc să ia o notă de trecere la bacalaureat vor putea fi admişi direct în anul 2 de facultate. Însă aceştia vor trebui să susţină anumite examene de diferenţe la materiile care nu au fost aprofundate în primual an.
„În maniera propusă în acest moment nu dorim, nu avem în vedere să organizăm un colegiu prin care să asimilăm statutul absolventului fără bacalaureat cu un statut de student”, a precizat prof. univ. dr. Radu Catană, prorector UBB.
Pentru anul scolar 2014-2015 au fost alocate peste 20.000 de locuri cu taxă în colegiile din cadrul universităţilor. 90.000 de absolvenţi de liceu nu au luat bac-ul în sesiunea de vară.
Sursa: Digi24