Site icon gandeste.org

Superbul drum turistic Transrarău, invadat de TIR-uri cu buşteni. Limitatoarele, înălţate ilegal de camionagii

627x0 (1)Transrarăul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri turistice din ţară, a fost invadat de transportatorii de lemne care au modificat, ilegal, semnalizarea rutieră de pe şosea.

Transrarăul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, a fost asfaltat la începutul toamnei de Consiliul Judeţean Suceava, pe tronsonul din vârful Rarăului până în satul Chiril. Drumul care a fost asfaltat ultima dată în urmă cu mai bine de 20 de ani se afla într-o stare dezastruoasă. Asfaltarea celor 12 kilometri După asfaltare, deşi foarte îngust, traseul a devenit unul dintre cele mai populare din judeţul Suceava. La inaugurare, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, anunţa că pe Transrarău vor avea acces doar turiştii, având în vedere că drumul are doar o bandă, iar sarcina maximă admisă a autovehiculelor este de 3,5 tone. „Am spus de la bun început că va fi un drum destinat turiştilor. Vrem să rămână un drum fără transport agabaritic. Din acest considerent am montat barierele de înălţime”, a explicat Nechifor. La nici două luni de la asfaltare, drumul a fost invadat de camioanele care transportă buştenii proveniţi din exploatările forestiere din vârful muntelui. În loc să folosească drumuri forestiere special amenajate în acest scop, transportatorii de lemn au modificat în mod ilegal limitatoarele de înălţime care restricţionau accesul pe drumul turistic.

Bariera montată la 2,75 metri înălţime a fost ridicată cu ajutorul unor buşteni montaţi deasupra stâlpilor de piatră, ajungând acum la peste patru metri înălţime, suficient cât să permită accesul camioanelor cu buşteni. Doar şase inspectori pentru controlul rutier Suceava este judeţul cu cea mai mare suprafaţă împădurită şi cea mai lungă reţea de drumuri naţionale şi judeţene din ţară. Cu toate acestea, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Suceava are doar şase angajaţi şi un singur cântar pentru maşinile de mare tonaj. Autorităţile se scuză invocând tocmai capacitatea redusă de control pe drumurile judeţului.

„Poliţia şi ISCTR-ul au făcut controale şi în 2013 şi în 2014, cu oamenii pe care-i au. ISCTR are şase angajaţi şi un cântar pentru maşinile de mare tonaj”, a declarat prefectul Florin Sinescu. Totuşi, după ce problema a fost semnalată de presă, prefectul Florin Sinescu a anunţat că a cerut instituţiilor de control să aibă zona sub observaţie permanentă. „Am solicitat ca Poliţia şi ITRSC-ul să asigure, permanent, paza în zonă, ca să evităm astfel de situaţii”, a precizat Sinescu.

Poliţia nu a fost până acum sesizată Reprezentanţii Poliţiei Suceava spun însă că până acum nu au fost sesizaţi cu privire la modificarea de către persoane necunoscute a semnalizării rutiere de pe drumul Chiril-Rarău. „Nu am primit nicio sesizare”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu. Transrarău, drumul comorilor Transrarăul face legătura dintre Valea Bistriţei şi Valea Moldovei. Drumul porneşte din Pojorâta, urcă masivul Rarăul până în apropiere de Pietrele Doameni şi apoi coboară spre Valea Bistriţei, până localitatea Chiril. Transrarăul a fost supranumit şi Drumul Comorilor. Denumirea provine de la legenda care spune că Doamna Elena, soţia voievodului Petru Rareş, ar fi ascuns o uriaşă comoară sub Pietrele Doamnei din vârful Masivului Rarău.

Autor: Dinu Zara

Sursa: Adevarul.ro

Exit mobile version