“Casa Alba a capitulat aproape complet in fata cererilor republicanilor extremiști”, scrie ieri siNew York Times. De ce? De teama ca tara intra in încetare de plați. Deja militarii din Afghanistan au întrebat oficial Congresul, daca își vor mai primi soldele la sfârșitul lunii. (După cum știm, președintele socialist Obama a reușit “performanta” sa crească datoria SUA la 100% din PIB, 14 trilioane de dolari, adică plafonul maxim legal).
Obama a obținut duminica o creștere minora a plafonului de îndatorare (care n-or sa-i ajungă decât pe o măsea: cel mult 6 luni). In schimb, a fost obligat sa renunțe la tot programul cu care a fost ales președinte: asistenta medicala gratuita pentru americanii săraci? Adio! Protecția sociala? Adio! Subvențiile? Adio! Creșterea taxelor, dorita de Obama? Adio si ea. N-avem chef sa dam statului taxe mai mari!
Statul american va fi obligat sa taie 2.5 trilioane de dolari din cheltuieli. E cea mai dura măsura de austeritate din istorie; depășește cu mult duritatea masurilor anunțate de Angela Merkel pentru Germania.
Cine sunt “republicanii extremiști”?
In primul rând, e congresmanul Paul Ryan, autorul programului economic al partidului republican, Calea spre prosperitate.
Culmea : Paul Ryan nu e mare economist, iar daca îl întrebi, el nu se considera nici măcar politician. Pentru ca toata viața a fost un mic întreprinzător privat: a avut o mica firma de marketing si a scris discursuri pentru alți politicieni. Cum a ajuns el însuși in Congres? Când vorbește de asta, rade: cică pur si simplu si-a dat seama ca toate categoriile economice sunt puternic reprezentate, in afara de a lui: clasa muncitoare e apărata de sindicate si de o grămada de politruci populiști; multinaționalele își fac singure lobby; in schimb micii întreprinzători, care produc peste jumătate din PIB-ul SUA, sunt bătaia de joc a tuturor.
Ce vor “extremiștii”?
Practic, distrugerea statului social. Vor reîntoarcerea Americii la capitalismul autentic, in care cine e profitabil – trăiește; cine e incompetent – moare. Vor ca banii, sângele economiei, sa se mute de la stat, înapoi la sectorul privat. Calea spre Prosperitate, spune Paul Ryan, nu e doar un proiect de buget, ci “o cauza”. De ieri, ea a devenit si calea Americii:
- Reducerea taxelor pe venit de la 35 la 25%. Enorm, având in vedere ca americanii nici măcar nu au TVA. In România, statul ia unei firme cam 80% din ce câștiga: gândiți-va ca i-ar lua doar 50%. Si e doar începutul: ei intenționează sa elimine cu totul impozitul progresiv.
- Eliminarea buclelor de taxe. Ce sunt astea? De pilda, un bugetar primește de la stat 6 lei. Dar 3 lei trebuie sa-i dea înapoi statului. Deci statul doar si-a mutat 3 lei dintr-un buzunar in altul. Numai ca “mutatul” banilor nu e gratis: trebuie sa plătești alți contabili, alți inspectori fiscali, alte taxe bancare. In final, impozitele bugetarilor nu doar ca nu aduc bani la stat, ci dimpotrivă: aduc cam 30% pierderi.
- Reducerea masiva a sectorului de stat. Bugetarii, in special funcționarii publici, vor fi concediați pe capete.
- Asistenta medicala pentru săraci si bătrâni (Medicare, Medicaid, Health Care): tăiata la sânge. Si atenție: la americani asistenta medicala funcționează pe baza de asigurare: statul plătea doar când si daca omul se îmbolnăvea. Când au auzit însa ca in România guvernul da bani spitalelor la ochiometru, indiferent cați pacienți au sau cat de bune sunt, iar ca directorii sunt liberi sa cheltuiască banii statului pe ce vor ei, americanii s-au tăvălit pe jos de ras. Au zis ca probabil România e mult mai bogata decât SUA, daca își permite sa arunce așa cu banii!
- Eliminarea subvențiilor pentru energie si agricultura.
“Ce-a fost mai greu a trecut”? Poate in visele voastre!
Nici republicanii, nici Obama nu cred așa ceva. Dimpotrivă: tăierea cheltuielilor statului si revenirea cu picioarele pe pământ va însemna o trezire foarte dura pentru toți optimiștii. Foame, boli, frig, sărăcie: asta va așteaptă mulți ani de acum înainte. Nu exista scăpare. Economia își va reveni, va începe sa crească, dar creșterea va fi realista: adică foarte lenta.
Singurii “optimiști” de pe planeta au rămas politrucii români: care promit creșteri de pensii si salarii înainte de alegeri sau care promit tot creșteri de pensii si salarii, dar după alegeri.
Ce au reușit “extremiștii”?
Totul. Obama e knock-out. Socialismul american e mort – si putem spune ca si-a făcut-o cu mana lui. La fel si socialismul grecesc, românesc, francez, italian etc.
In acest moment, politicienii realiști din toata lumea nu doar ca au câștigat partida, dar au început sa se si coordoneze. Dreapta americana are deja legături puternice cu Angela Merkel si dreapta germana, sau cu conservatorii britanici. Practic se creează o noua Axa: SUA – Marea Britanie – Germania – Ungaria – Polonia.
Începe epoca exploatării la sânge a oamenilor. Începe epoca in care firmele vor conduce o tara, nu partidele. Patronii, nu politicienii. Iar realiștii, culmea, sunt sprijiniți chiar de China așa-zis “comunista” (inclusiv cu bani). Așa ca socialiștii nu sunt doar învinși. Nu pierd doar puterea: sunt pur si simplu exterminați.