Site icon gandeste.org

Statul de drept si statul acasa. Dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni, urmează iadul, gherila suburbană

Cristian Teodorescu: Băsescu ar boicota referendumul

Ca să se întoarcă la Cotroceni, Traian Băsescu a intrat în coliziune şi cu sine însuşi. Săptămîna trecută preşedintele suspendat spunea despre PDL că intră în coliziune cu el dacă mai îndeamnă lumea să stea acasă la referendum. De duminică însă Traian Băsescu a început să-i socotească şi el, cu ochi de cumătru, pe cei care nu se vor duce la vot, luîndu-i deschis în calcul, alături de cei care vor pune ştampila pe NU.

De unde i se trage această schimbare? Probabil că de la sondaje şi de la proiecţiile pe care le fac cei care se ocupă de campania sa. Pînă mai alaltăieri optimist, începînd de duminică Băsescu nu mai crede că ar putea cîştiga pe 29 iulie. Prin urmare recunoaşte că pentru a se întoarce la Cotroceni are nevoie ca referendumul să nu treacă şi spune: „Trebuie făcut tot ce se poate pentru invalidarea referendumului”.

Pentru Traian Băsescu acum sînt mai preţioase voturile lipsă decît NU-urile de la urne şi o spune fără să-şi facă vreo grijă că i s-ar putea reproşa inconsecvenţa. Totuşi, înainte de a face apel la statul acasă de dragul statului de drept, Traian Băsescu a început să vorbească şi el despre lovitură de stat. Ceea ce n-a făcut în primele zile de după suspendarea sa. Mai mult, preşedintele declară că se gîndeşte la boicotarea referendumului, fiindcă bănuieşte că USL vrea să-l fraudeze.

În ce ar consta boicotul? PDL nu-şi va mai trimite oamenii să supravegheze centrele de votare lăsîndu-i doar pe uselişti să le păzească, încît, indiferent de prezenţa la urne, Băsescu să poată spune că s-a fraudat la referendum.

Întoarcerea sa la Cotroceni, afirmă preşedintele suspendat, ar fi garanţia revenirii la stabilitate. Băsescu admite că în popor sînt mulţi cei care-l înjură, admite că sînt destui şi cei care-l urăsc, ştie că USL şi ceilalţi care au votat pentru suspendarea lui nu-l mai vor. Cu toate astea vorbeşte despre revenirea la stabilitate şi despre coabitarea cu USL. Stabilitate în urma unui referendum boicotat? Nu cred şi cred că nici Traian Băsescu nu crede. Dar mă tem că nu-i pasă, chiar dacă cei care vor vota DA la referendum vor ieşi în stradă acuzîndu-l că-şi bate joc de votul lor.(sursa: voxpublica.realitatea.net)

CTPopescu: Dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni, urmează iadul, gherila suburbană

Apelul la boicat al referendumului din 29 iulie, lansat de Traian Băsescu, a fost aspru criticat la România TV de analistul Cristian Tudor Popescu. Acesta a comentat în termeni duri strategia preşedintelui suspendat de a reveni la Cotroceni, spunând: “Dacă votează 7 milioane de oameni pentru demiterea lui Traian Băsescu şi votează împotrivă 100.000 de rătăciţi – care n-au înţeles mesajul PDL-ului şi se duc totuşi la vot – domnul Băsescu se întoarce la Cotroceni, neţinând seama, anulând, 7 milioane de voturi împotriva domniei-sale. Asta este esenţa a ceea ce face domnul Băsescu. Are de gand sa anuleze 5, 6, 7 milioane de voturi valabil exprimate, ale unor români. În ceea ce priveşte respectarea spiritului şi literei Constituţiei, ce sens are condiţia pusă de Curtea Constituţională, cvorum 50 la sută plus 1? Spiritul constituţional este ca preşedintele să nu fie demis de oameni puţini, mai puţini decât o limită. Sensul în spiritul Constituţiei este să aducă oamenii la vot. Or ea este utilizată în acest moment împotriva spiritului Constituţiei (este în literă, dar împotriva spiritului), de către PDL şi domnul Băsescu, care o folosesc pentru a nu a aduce oamenii la vot”.

De asemenea, Cristian Tudor Popescu a creionat şi scenariul sumbru pentru România în cazul în care referendumul nu va fi validat din cauza lipsei de cvorum: “Dacă domnul Băsescu se întoarce la Cotroceni cu un vot covârşitor împotriva lui… Atunci USL – având în spate această susţinere populară şi un gest al boicotului, care nu-l mai face pe domnul Băsescu câtuşi de puţin simpatic la nivelul capitalelor eropene – vor forţa să nu ajungă Traian Băsescu la Cotroceni. Şi de aici urmează iadul”. (sursa: rtv.net)

Exit mobile version