Analizand toate statele dezvoltate, ne dam seama ca nici unul dintre ele nu a avut dezechilibre atat de mari precum SUA. Astfel, potrivit analistilor, Statele Unite prezinta toate caracteristicile unei tari in pragul falimentului.
Chiar daca deficitul bugetar a fost accentuat puternic de criza economica, SUA a inceput sa acumuleze datorii masive, atat publice, cat si private, inca de la sfarsitul anilor 1980. La sfarsitul primului trimestru din 2009, datoriile totale se ridicau la 368% din produsul intern brut, iar, din acesta, datoriile publice reprezentau 78% din PIB, datoriile interne, 277% din PIB, iar datoriile curente aproximativ 13%, potrivit Slate.fr.
Imaginea americanilor care traiesc exclusiv pe credit este reala. Atat consumatorii, cat si statul in sine, au datorii uriase. Dar cum functioneaza sistemul lor si cum reuseste SUA sa ramana principala economie mondiala, in aceste conditii?
Zicala “cand SUA raceste, toata lumea stranuta” este valabila si in momentul redresarii, economia americana fiind cea care da startul revenirii la crestere. Chiar economistul-sef al Fondului Monetar International, Olivier Blanchard, a declarat ca “Statele Unite au ramas in centrul redresarii mondiale”.
De ce functioneaza economia Statelor Unite?
Dar cine sustine economia americana si ii finanteaza creditele? Se pare ca tot restul lumii, in special China, Japonia si Europa, adica principalele economii mondiale in afara de SUA.
Totul se bazeaza pe incredere. Si, in ciuda datoriilor imense, investitorii inca prefera se mizeze pe economia americana, care li se pare cea mai solida.
Exista si nemultumiti, in speta tot China, care si-ar dori ca dolarul american sa nu mai fie considerat moneda de referinta la nivel international si care incearca sa-si extinda investitiile in Europa si restul Asiei. De altfel, multi analisti sunt de parere ca tara asiatica ar putea prelua rolul de motor al economiei globale, detinut in prezent de SUA.
Cu toate acestea, guvernul chinez pare sa astepte revenirea la crestere a Americii, principala piata de desfacere pentru produsele “Made in China” si tara cu cel mai mare consum pe cap de locuitor. Acest lucru denota faptul ca majoritatea tarilor emergente au nevoie de Statele Unite pentru a se dezvolta in continuare.
Insa, potrivit oficialilor FMI, pentru a se atinge o crestere economica sustenabila, trebuie sa existe un echilibru intre conturile curente. Astfel, chinezii ar trebui sa inceapa sa achizitioneze produse americane, iar americanii ar trebui sa restranga consumul si sa economiseasca.
Pe de alta parte, Europa este privita drept un al treilea jucator, putin important pentru lupta pentru suprematie dintre China si SUA. De altfel, desi se discuta destul de mult despre destramarea economiei europene per ansamblu, ca urmare a diferentelor majore dintre tarile Uniunii Europene, acest lucru nu mai socheaza pe nimeni.
Teodora Bodeanu
sursa: ziare.com