Site icon gandeste.org

Soros: “Trump și Brexitul sunt o rătăcire. Globalismul va reveni!”

Miliardarul George Soros consideră că ascensiunea recentă a naționalismului, marcată de alegerea lui Donald Trump și de Brexit, nu este decât o rătăcire și că globaliusmul va reveni în prim-planul internațional după alegerile prezidențiale din SUA, din 2020. Soros a făcut aceste declarații pentru The New York Times, într-un interviu pentru promovarea volumului ”În apărarea societății deschise”, lansat de Soros în urmă cu o săptămână, o colecție de eseuri ale filantropului american. Pentru Soros, scrie The New York Times, ”globalismul” înseamnă o economie globală integrată susținută de principiile statului de drept.



Interviul oferit The New York Times mai are un rost – susținerea electorală a lui Elizabeth Warren pentru alegerile primare din Partidul Democrat. Soros consideră că Warren, una dintre exponentele aripii radical-progresiste a democraților, este candidatul democrat cu cele mai mari șanse de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie 2020.

”Trump a făcut un rău uriaș. Vreau să spun că ceea ce a făcut săptămâna trecută în Orientul Mijlociu a fost un lucru devastator pentru influența Americii in lume”, a spus Soros, cu referire la decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria.

”Trump este o rătăcire a Americii, el pune în mod limpede interesele personale înaintea celor naționale”, spune Soros.”Asta cred că va contribui la înfrângerea sa anul viitor. Estimez că lucrurile se vor schimba”, a spus Soros. Miliardarul o susține pe democrata Elizabeth Warren, senatoare de Massachusetts. ”Nu vreau să adopt o poziție publică, dar cred că este cea mai calificată persoana pentru a deveni președinte”. ”Nu vreau să susțin pe nimeni, pentru că vreau să lucrez cu oricine va fi ales președinte. Nu-mi exprim opiniile personale, pentru că vreau sa colaborez cu oricine va fi preferat de electorat”.

Elizabeth Warren dorește taxarea dură a bancherilor de pe Wall Street, însă acest lucru nu-l deranjează pe Soros. El amintește că a propus, recent, o taxă pe averile celor mai bogați americani. ”Finanțiștii trezesc suspiciunea oamenilor. Asta generează o problemă morală pentru mine. Pe măsură ce am devenit un om de succes, asta mi-a impus o constrângere care a influențat modul în care fac bani”. Amintim că The Wall Street Journa i-a acuzat de ipocrizie pe Soros și pe semnatarii scrisorii sale deschise în care cerea impunerea unor taxe pentru cei mai bogați. ”Dacă o taxă pe avere este patriotică, cu siguranță o taxă autoimpusă ar fi la fel. În acest caz, miliardarilor, taxați-vă singuri”, scria he Wall Street Journal, adăugând o mulțime de sugestii despre cum miliardarii americani ar putea ajuta economia și sistemul social american.

Trecând dincolo de politica americană, Soros conideră că cea mai mare amenințare la adresa societății sale deschise este China. ”Cred că China lui Xi Jinping este cea mai gravă amenințare pentru societatea deschisă. Sper că americanii îi vor corija atitudinea”, a spus Soros. Soros a declarat pentru The New York Times că Beijingul este un ”inamic mortal”. ”Trebuie s-o recunoaștem: este un sistem diferit. Este total opus sistemului nostru, diametral opus. Nu sunt anti-chinez, sunt doar împotriva lui Xi Jinping”, a pus Soros. Miliardarul mai crede că SUA trebuie să interzică accesul tehnologiilor dezvoltate de Huawei pe piața americană și se teme că dezvoltarea inteligentei artificiale va ajuta la o închidere ermetică a Chinei pentru următoarele generații.

În final, Soros l-a parafrazat pe Martin Luther King și a spus: ”Arcul istoriei nu își urmează propriul său curs. Trebuie să fie îndoit. Sunt implicat în incercarea de a-l trage în direcția cea bună”. Sunt vorbele unui om despre care presa internațională susține că este pe nedrept considerat un personaj cu mare putere de influență, că nu ar fi decât un biet bătrânel de 89 de ani. Între timp, dezvăluirile venite pe fondul impeachment-ului președintelui Trump arată cum vasta rețea dezvoltată în Europa Centrală și de Est de către Soros a acționat împotriva campaniei prezidențiale republicane din 2016.

Autor: Călin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Exit mobile version