Site icon gandeste.org

Solutia pentru iesirea din criza

Toate sperantele legate de iesirea din criza intr-un termen rezonabil si previzibil s-au spulberat. In lupta cu enigmele economiei se pare ca au invins scepticii, cei care vedeau criza intinzandu-se ca o molima pana la ultimul cetatean, intr-un timp nedefinit, peste care toate falsele incercari ale politicienilor vor esua.

Ele nu au avut succes si pentru ca, in realitate, politicienii nu au avut nicio idee despre profunzimea si gravitatea crizei economice. Nici economistii, dar asta este alta discutie.

Romania a fost afectata economic intr-un mod mult mai pervers decat restul tarilor Uniunii Europene. In principal si pentru motivul ca tara noastra nu a functionat niciodata, nici in cele mai bune vremuri ale sale, precum o economie normala a unei tari dezvoltate, iar apoi si pentru ca noi nu am avut propriu-zis o economie.

Iluzia de prosperitate pe care majoritatea romanilor au trait-o in ultimii cinci-sase ani s-a bazat pe un singur lucru – larghetea cu care bancile au acordat imprumuturile populatiei si relativa crestere a veniturilor salariatilor, bazate in principal pe investitiile firmelor straine (de unde si cresterea nivelului salariilor) si pe banii “capsunarilor” trimisi an de an in tara.

Basescu: Recesiunea ne-a aratat ca avem cheltuieli prea mari

In fapt, cresterea economica si ridicarea standardului de viata a romanilor nu a fost sustinut nicio clipa de o economie functionala care sa se dezvolte pe baza unor principii sanatoase si naturale, ci a fost mereu rodul unor iluzii si baloane economice. Caderea economiilor nationale ale tarilor vestice a lovit de doua ori Romania. O data prin retragerea investitiilor sau firmelor multinationale (inchiderea sau reducerea lor). A doua oara prin stoparea banilor trimisi in tara de romanii plecati la munca in occident. Acesti factori explica si de ce criza economica a lovit Romania putin mai tarziu, cu un decalaj de un an.

Alti cativa factori au contribuit la acest decalaj. Ipocrizia, populismul si neputinta politicienilor, care au preferat sa pastreze tacerea asupra adevaratei dimensiuni a crizei economice si nici nu au putut apoi sa faca nimic eficient in lupta cu efectele ei dezastruoase. Combinata cu structura populatiei Romaniei, inca ciudat de adanc rupta intre mediu rural si cel urban, unde cele doua lumi se impart in doua lumi total opuse, intr-un procent egal de 50/50%, a facut ca efectele crizei economice sa ajunga la osul romanului de rand mult mai tarziu si intr-un mod cat se poate de pervers, in comparatie cu cetateanul european.

Aici ne-am aflat pana mai acum cateva luni. Din acest punct am alunecat direct in haosul in care ne aflam cu totii in prezent. Inca nu ar fi fost prea tarziu sa ne trezim dupa alegerile din decembrie 2009. Un singur lucru ar fi putut aduce revenirea adevarata. Priceperea si inteligenta guvernantilor. In lipsa acestor doua calitati minimale, ne-am trezit lasati prada unor amatorisme, unei serii intregi de balbaieli si unor politici haotice (exprimate prin zeci de ordonante neconstitutionale sau legi anulate la doar cateva luni de la promulgare).

Inca nu ar fi fost un capat de tara. Insa din acest punct au izbucnit grevele si protestele sociale. Tot mai multe categorii sociale, tot mai suparate din cauza minciunilor celor aflati la guvernare si tot mai disperati din pricina inrautatirii situatiei lor economice au inceput sa iasa in strada si sa isi exprime tot mai zgomotos frica pentru ziua de maine. Nici acum cei aflati la putere nu au reusit sa le dea un semn de incredere. Nici macar unul. Nimic nu isi revine, nimic bun nu se anunta pentru viitor. Politicienii nu au facut decat sa ascunda criza atat timp cat s-a putut, iar cand nu s-a mai putut ne anuntau deja ca ne revenim si incepe din nou cresterea economica.

BNR: Iesim din recesiune, daca ne ajuta Dumnezeu

Datele nu au putut fi trucate prea mult, iar adevarul a iesit la suprafata. Am incercat sa pacalim pana si Europa, dar acolo ne-am impotmolit. Indicatorii economici nationali ne arata ca nici anul acesta nu ne revenim. Cel mai probabil, dimpotriva, criza va lovi si mai puternic in urmatoarele luni. In ciuda tuturor predictiilor politicienilor, anul acesta vom resimti cel mai puternic criza economica. Si cel mai adanc.

Ultimele “explicatii” ale premierului Boc pentru dereglarile si blocajele din economie, din sistemul bugetar, sunt de natura conspirationist-terorista. Premierul se simte sabotat si s-a hotarat sa puna capat terorismului functionarilor lenesi si puturosi. Cu alte cuvinte economica nu are nicio problema, statul are bani suficienti pentru toate platile, insa unii nemernici nu vor sa ii dea mai departe si ii tin blocati. Boc le-a ordonat prefectilor sa intervina acolo unde apar intarzieri cu plata indemnizatiilor sau altor drepturi salariale pentru ca, in acest moment, statul roman dispune de toti banii de care are nevoie.

Pentru a descalci insa cel mai bine adevarul despre punctul in care ne aflam, solutia este sa il ascultam pe guvernatorul Bancii Nationale care declara ca “daca nu vom lasa economia sa isi revina, singura varianta este cresterea impozitelor”. In contextul declaratiei lui Isarescu nu cred ca mai este nevoie sa precizam la cine se refera cand spune sa lase economica sa isi revina.

La aceiasi politicieni care pana acum nu au facut decat sa o infunde cu nepriceperea si amatorismul de care au dat dovada in lupta cu criza. Altfel, cu siguranta pasim deja fix pe urmele Greciei si altor tari care si-au anuntat deja falimentul. Insa, spre deosebire de Grecia, de exemplu, Romania nu are nici pe departe puterea si potentialul de a-si reveni dintr-o cadere atat de abrupta.

Ce a tinut Romania in recesiune?

In Romania totul este superficial pana atunci cand nu se mai poate si trebuie sa intervina tarile straine pentru a ne lua de mana ca sa ne indrume pasii spre salvare. Solutia in fata acestei capcane a incompetentei politicienilor, manifestata si tot mai agresiv, in care am cazut cu totii cu sau fara voie, este parasirea acestui colt de lume, pentru a-i lasa pe cei care cred ca sunt singurii smecheri sa se prosteasca intre ei.

In fata dispretului guvernantilor, singura noastra arma cu care putem lupta eficient este parasirea corabiei nebunilor, pentru a-i lasa sa continue sa se minta, sa se fure si sa se insele unii pe altii in continuare. O solutie radicala, insa singura cu eficienta maxima.

Iulian Leca

sursa: ziare.com

Exit mobile version