Site icon gandeste.org

Sfînt trup şi hrană sieşi, Anticorupţia rupea din ea

Binomul se clatină. Kovesi pierde sprijinul americanilor, CCR atacă anticorupţia, ba n-o atacă, vrea Kovesi mai multă putere. Multe sînt titluri tabloidale, dar ele vin de undeva, din diviziuni şi frecuşuri pe frontul anticorupţie. Să fie o mişcare spre democratizare şi scoaterea din sfera serviciilor a actului de justiţie, să fie lupte între grupuri de influenţă, să fie amândouă? Nu contează, spectacolul primează.

Totul a început cu un interviu dat de Darren White, prezentat ca fost şef în Secret Service pe Europa de Est, lui Robert Turcescu, omul care s-a autoprezentat drept “acoperit”. Interviul a picat ca uns frontului anti-Kovesi care au anunţat căderea DNA pentru că americanii n-o mai susţin.

Poziţia Antena 3 e cel mai bine rezumată pe luju.ro: “Americanii incep sa o lase din brate pe sefa DNA Laura Codruta Kovesi.”

Trebuie spus că declaraţiile fostului angajat CIA au şi ele umorul lor. E răvăşit de inegalităţile din România, de exemplu:

problema o reprezintă toţi acei oameni care se plimbp cu maşini Bentley, Rolls Royce, Maserati. Ce se întâmplă cu fermierii săraci, care se chinuie să trăiască de pe-o zi pe alta? Oamenii din Stejarii nu-i ajută pe oamenii săraci”.
sursa

După interviul lui Turcescu şi jubilările lui Badea (ştiu, unele alianţe ocazionale au şi ele un umor nebun), vine valul de contestări. Darren White e asociat cu Adrian Sârbu în nişte afaceri, e bănuit de corupţia, de aia e critic cu DIICOT, au sărit instant hotnews.ro şi adevărul.ro.

Aşa o fi, cert e că avem primul american nemulţumit de anticorupţie; după ce unii au fost foarte mulţumiţi de Bechtel, Fondul Proprietatea, au început să apară şi loserii americani ai anticorupţiei. Există unii care vor scăpa cu banii, există însă şi americani ghinionişti.

Deci Kovesi nu se clatină, e doar contestată de corupţi, punct.

Ruperea binomului. Trecem la pasul doi, mult mai aprigul război al hotărîrii CCR care practic – după ce se dă şi motivaţia ne lămurim complet – ar putea trece ascultarea de la SRI la DNA. MIza e enormă. Bănuiesc asta după desfăşurarea de forţe din presă – multe voci urlă disperate că se distruge anticorupţia dacă SRI nu mai face ascultările. Ce a fost surprinzător? Kovesi nu e aşa stresată de veste. Ba chiar a dat de înţeles că o va scoate la capăt cu o divizie internă de ascultat (şi cu noi fonduri aferente, desigur).

Pentru mine ar fi o veste extraordinară să scoatem din zona serviciilor secrete ascultările. De ce e aşa de greu, de ce urlă fanii şi angajaţii SRI că e o apocalipsă pentru  că Morar a pus Curtea Constituţională în contra serviciilor? Aici îi dau dreptate lui Lucian. Pentru că ascultatul ăla de stat de drept s-a amestecat cu prelucrarea în masă a datelor. Monica Macovei ne-a furnizat secretul. Avem aparatură de un miliard la SRI. NU cred că e nevoie de atîta magaoaie ca să asculţi cîteva mii de inşi.

Aceste frecuşuri DNA-SRI, generate de Morar şi CCR, lasă, ca şi legile Big Brother, să se vadă pe de o parte irascibilitatea SRI, de cealaltă parte, amploarea supravegherii de undeva din zonele gri-negru ale democraţiei. Poziţia CCR mi se pare esenţial corectă, deşi vine probabil tot din lupte de orgoliu, poate chiar răzbunări pentru vremuri cînd unul era urmărit pentru struţi doar pentru că nu vota cum trebuie. Iar episodul e cu atît mai interesant cu cît Kovesi pare interesată să cîştige ceva autonomie faţă de servicii. Poate în felul ăsta vom vedea şi la ce se referea Bica atunci cînd povestea despre intervenţiile lui Coldea. Întrebarea adiacentă e: poate Kovesi să facă pasul ăsta după ce a tolerat atîta timp tăceri suspecte? Văd că e aleasă din oficiu pentru un nou mandat, dar răspunsuri la întrebări grele nu prea a dat, pentru că şi şefii de instituţii vorbesc cu publicul doar prin jurnalişti prieteni, exact ca politicienii la putere. Aici trebuie să avem încredere în oportunismul ei de fier. Dacă poţi cu zîmbetul pe buze să aştepţi să plece Băsescu ca să-i salţi fratele, e o fărîmă de speranţă. Deşi dacăne uităm la frontul corupţiei din zona Microsoft-retrocedări, putem spune cu mîna pe inimă că anticorupţia a mers cu frîna de mînă trasă prea mult timp cu Kovesi în vîrf.

Autor: Costi Rogozanu

Sursa: VoxPublica

Exit mobile version