Duminică, 7 septembrie a.c., în localitatea maramureșeană Coltău a avut loc dezvelirea bustului generalului Jozsef Bem, comandantul armatei revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848.
La eveniment, de la care a lipsit drapelul României, au participat Kovacs Istvan – istoric şi cercetător Bem, reprezentantul oraşului natal (Tarnow) al lui Bem din Polonia, Hoppal Peter, secretar de stat în Ministerul Culturii din Ungaria, și Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.
Cu privire la rolul generalului Jozsef Bem în timpul Revoluției de la 1848 precum și la oportunitatea amplasării unui bust al acestuia în Transilvania l-am rugat pe istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, să ne facă câteva precizări:
”Generalul Iosif Bem nu merită nicio cinstire pe teritoriul României pentru că a condus armata revolutionară ungară în Transilvania impunând astfel demersul revolutiei ungare de a maghiariza pe români și pe sași in numele himerei Ungariei Mari, himera din cauza careia au fost ucisi mii de români. La intrarea în Transilvania, Bem a dat o proclamație la 27 decembrie 1848 prin care soma pe români si pe sași să se alature ”cauzei maghiare” și sa nu fie de partea Austriei. Cum a fi alaturi de cauza maghiara insemna renuntarea la dreptul de a fi român sau sas, de a te face maghiar, proclamatia lui Bem dadea dovadă de un cinism nemăsurat. Pentru români, continuarea ocupatiei ungare în Transilvania – așa cum Bem lupta din răsputeri – ar fi insemnat o continuare a martirajului românesc din acei ani. Înfrangerea lui Bem de catre armatele austriece și țariste a fost o eliberare a Transilvaniei de călăii care la 1848-1849 au lasat numeroase morminte proaspete de oameni nevinovati ucisi numai pe motivul ca erau români. Așadar, nu merită nicio cinstire un mercenar care a văzut câtă cruzime era in Transilvania contra românilor din partea unor ”revolutionari” pentru care el lupta. Bem a fost adoratul lui Marx, care vedea in el un luptator pentru libertate, dar, din pacate, el a luptat pentru ”libertatea maghiara” de a oprima și a anihila pe români și pe sași în Transilvania”.