Se apropie cu pași repezi alegerile prezidențiale. S-a dat startul marilor manipulări. Pentru moment, deschiderea o fac niște așa-numite institute de cercetare de piață. De sondare a opțiunilor alegătorilor. Pentru candidații aflați în cursă. Pentru prima dată, această onoare de a manipula opinia publică le revine unor institute neautohtone. Ceea ce confirmă o prognoză pe care o fac de mai mult timp privind intervenția brutală în desemnarea viitorului președinte a factorului extern. Care se adaugă, firește, factorului intern.
O importantă televiziune de știri a difuzat rezultatele unei așa-zise cercetări de piață, precizând că aceasta ar fi fost făcută la solicitarea ambasadelor. Care ambasade, nu ni se spune. Nici cum se numește institutul căreia i-ar fi fost încredințată această nobilă misiune. În plus, pentru ca ceața să devină maximă, aflăm că sondajul s-ar numi „Alsacia”. Ca și când botezarea acestuia i-ar putea conferi credibilitate.
Așadar, în acest sondaj zis ”Alsacia”, comandat de ambasade, nu se știe care și nu se știe câte, unui institut fără nume, apar intențiile de vot în ceea ce-i privește pe primii șase competitori. Și ce ne spun aceste cifre tip „Alsacia”? Că actualul președinte Klaus Iohannis, dacă azi ar avea loc alegerile, ar obține în primul tur un procent de 29%, Viorică Dăncilă –15%, Dan Barna –14.%, Mircea Diaconu – 9%, Theodor Paleologu – 8%, iar Kelemen Hunor – 3%. Primul lucru care îi sare în ochi oricărui cititor cu bun simț este că, adunând aceste procente, ajungem la un total de 78%. Lipsesc 21 de procente. Cui le sunt atribuite acestea? Logic, altor candidați care se adaugă la lista celor șase. Dar dacă Kelemen Hunor, ultimul pe listă, are 3% și dacă în mod logic considerăm că toți ceilalți, care nu se află pe listă, ar avea mai puțin, rezultă că până la 100% ar trebui să mai existe între 10 și 20 de candidați, dacă nu cumva chiar mai mulți, despre care misterioasele ambasade nu au aflat nimic din sondajul Alasacia. Ceea ce este imposibil. E imposibil să ne imaginăm că vom avea înscriși în primul tur, cu acte în regulă, aproape 30 de candidați prezidențiali. E ceva putred în Danemarca și mărturisesc că mă exprim cât pot de elegant în termeni diplomatici.
Dar a mai existat și o altă cercetare de piață. Făcută imediat după ce ALDE a rupt alianța cu PSD. Acest sondaj este atribuit unui institut Verifield. L-am căutat pe Google. Nu există. A căutat în nomenclatorul institutelor de cercetare de piață. Sunt 19 la număr. Printre acestea nu există niciunul cu denumirea de mai sus. De data asta însă, autorii informației cu pricina au avut măcar bunul simț să închidă procentele la sută la sută.
Conform așa-zisului sondaj Verifield, care nu se știe de cine a fost comandat, poate tot de niște misterioase ambasade, Klaus Iohannis ar obține 43%, Viorica Dăncilă – 18%, Dan Barna – 15%, Mircea Diaconu – 14%, Theodor Paleologu – 6%, Kelemen Hunor – 1% și alții – 3%.
După cum se poate lesne observa, deși cifrele sunt diferite, ambele așa-zise cercetări de piață ne oferă același clasament. Prin urmare, factorul extern ne dă direcția: cine e primul, cine e a doilea, cine e al treilea, cine sunt ultimii. Și, așa cum nimeni de la Cotroceni și nimeni din PNL nu ascunde, lui Klaus Iohannis i se oferă în turul doi aceeași țintă. Preferată de domnia sa. Viorica Dăncilă.
Din respect față de cititori, închei aducându-le aminte că și înainte de europarlamentare, când vorbeam insistent tot despre o manipulare montată de așa-zise institute de cercetare de piață, am avut de-a face cu o puzderie de sondaje, din care niciunul nu s-a cofirmat. În ciuda așa-ziselor cercetări de piață, rezultatele au uimit pe toată lumea. Eu propun să recomandăm partidelor politice, să le recomandăm și candidaților înscriși în cursă să renunțe să mai cheltuiască bani oferindu-ne sondaje și să încerce să înduplece serviciului secret STS să desfacă plicul și să ne dea pur și simplu rezultatele finale. Pentru că tot STS se află la butoane.
Autor: Sorin Roșca Stănescu
Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog