Lucrurile rimează, dar iraționalul din noi le ignoră. Pe 26 ianuarie a.c., Dow Jones a depășit 26 000 de puncte, cea mai mare valoare din istorie. „Ecoul” american a făcut ca, patru luni mai târziu, pe piața autohtonă indicele BET să depășească 9 000 de puncte. Media P/E a indicelui Dow Jones a depășit 20 sugerând mai mult decât limpede decolarea de la realitate a cotațiilor americane. La București, de asemenea, raportul P/E al indicelui BET se apropie de 15, o valoare extrem de mare dacă ținem cont de statutul nostru de piață emergentă.
Un lucru interesant se întâmplă în imobiliare. Aparent e greu de identificat când creșterile de preț sunt justificate. Dacă însă se încearcă o comparare a prețurilor imobiliarelor cu creșterea PIB-ului, obținem o imagine clară. Teoretic, măririle de preț pot fi considerate justificate în condițiile în care există o corelare a acestora cu creșterea PIB-ului. Altfel, modificările le putem considera nejustificate.
O studiere a corelării prețurile imobiliarelor cu dinamica PIB-ului ne arată că în perioadele anterioare crizelor, prețurile imobiliarelor se „deconectează” de la dinamica PIB-ului. Astfel, în 2007, dinamica creșterii prețurilor imobiliarelor depășea de aproximativ 6 ori creșterea PIB-ului din cei cinci ani anteriori crizei. Știți cât este acest raport la momentul actual? Creșterea imobiliarelor depășește „doar” de 7.5 ori creșterea PIB-ului american din ultimii 5 ani. Da, ați citit bine, pe nesimțite, prețurile imobiliarelor americane au explodat în raport cu dinamica PIB-ului. În ceea ce privește situația din Canada, n-are sens să încercăm o analiză deoarece ceea ce se petrece acolo are echivalent doar în imaginar.
Pe piața autohtonă revedem apariția „bunelor obiceiuri” din perioada anterioară crizei din 2008. El Dorado-ul imobiliar a revenit, cu toate bunele sale obiceiuri. Prețurile din blocurile comuniste aflate aproape în prag de dărâmare au explodat. Paralel, tagma dezvoltatorilor imobiliari pare a fi găsit secretul alchimiștilor, altfel fiind inexplicabil numărul teribil al dezvoltărilor imobiliare. Și, dacă cei care cumpără imobile din fondul nou mai au o oarecare justificare deoarece cumpără, totuși, ceva tangibil, cei care cumpără cu disperare isterică încă din stadiul de proiect n-au absolut nicio logică. Oamenii aceștia par a nu fi trecut prin 2008 și prin dezastrele care au urmat.
Și cum exuberanța din imobiliare nu poate avea loc fără un tandem de rigoare, creșterea creditării se află la valori care-au umilit fenomenele premergătoare crizei din 2008.
Vi se pare cunoscut tabloul? Completați-l cu nebunia care e în floare la fel ca atunci și aveți imaginea limpede a unui balon pe cale să explodeze. Când se va întâmpla e greu de estimat, dar, cu siguranță, nu mai e mult până atunci.
Sursa: trenduri.blogspot.ro