Ati auzit de asa zisa criza alimentara si de cresterea preturilor la produsele alimentare? Este unul din miturile amenintatoare ale globalizarii alaturi de proliferarea terorismului si penuria de resurse petroliere. Iata cateva dovezi ale faptului ca este vorba de o criza fabricata pentru a obtine controlul populatiei si profituri imense:
Doua atacuri extrem de violente la adresa marilor companii din domeniul agro-alimentar tin capul de afis al presei internationale de duminica. Ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, a declarat ca multinationalele desfiinteaza concurenta in goana dupa profit, in timp ce un inalt oficial ONU a acuzat Occidentul ca tolereaza un “genocid silentios” la adresa tarilor sub-dezvoltate.
Santaj asupra fermierilor
Ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, a criticat vehement marile companii multinationale in contextul crizei alimentare globale. “Lumea are nevoie de o agricultura bazata pe tarani, nu de o agricultura industriala”, a spus ministrul Agriculturii, intr-o iesire fara precedent. “Marile companii domina piata si trebuie sa le punem bete-n roate. Nu este posibil ca in SUA o singura companie sa produca seminte. Acolo, fermierii sunt obiectul unui adevarat santaj”, a mai declarat Horst Seehofer. Oficialul german a mai spus ca in spatele amenintarilor privind scumpirea cu 600% a furajelor se ascunde dorinta marilor producatori de seminte de a impune soiuri de porumb si soia modificate genetic. El a mai cerut Uniunii Europene o regindire a Politici Agricole Comune, sustinand ca e nevoie ca productia de alimente sa creasca pentru a preveni o criza alimentara. Reamintim ca tot mai multe organizatii internationale au atras atentia asupra unei posibile crize alimentare la nivel global. Declaratiile inaltului oficial german au fost imediat preluate de intreaga presa internationala.
Atacuri violente din partea unui inalt oficial ONU
Un alt atac violent la adresa politicii Occidentului in domeniul alimentar a venit duminica din partea responsabilului ONU pentru alimentatie, Jean Ziegler. Intr-un interviu pentru ziarul austriac Kurier am Sonntag, acesta a acuzat Occidentul ca provoaca un “genocid silentios”. Ziegler a blamat globalizarea pentru monopolizarea resurselor si a declarat ca multinationalele sunt vinovate pentru “violenta structuala”. “Avem o lume controlata de traderi, speculatori si banditi. E o lume a inechitatii. Trebuie sa stopam aceasta tendinta”, a mai spus Jean Ziegler.
Hotnews.ro
In plus un studiu recent distruge mitul conform caruia organismele modificate genetic sunt mai productive. Universitatea din Kansas a demonstrat faptul ca folosirea acestora scade productivitatea agricola cu circa 10%. Detalii in The Independent.
Oare ne putem hrani si altfel? Da!!! si iata dovada:
Există viaţă fără supermarket
Îşi cultivă singuri cartofi, usturoi, ceapă, legume verzi şi cresc puii şi porcii pe un teren închiriat de patru hectare. Cel mai apropiat supermarket se află la aproape zece kilometri depărtare. Oamenii din Martin, un sat din sud-estul Angliei, s-au hotărât să trăiască asemenea personajelor din sitcomul britanic din anii ’70 „Good Life“, muncind împreună pământul şi împărţind bunurile, în dorinţa de a deveni cât mai puţin dependenţi de supermarketuri, relatează „Daily Mail“.
Dacă, în 2003, un singur sătean, Nick Snelgar, un horticultor acum în vârstă de 58 de ani, era convins că oamenii îşi pot uni forţele pentru a-şi produce singuri cele necesare traiului de zi cu zi, astăzi, peste 100 de familii din Martin s-au lecuit de febra cumpă răturilor la supermarketuri şi participă la muncile câmpului.
Dintre cele 164 de familii care trăiesc în Martin, 101 au devenit membre ale „Fermei Viitorului“ contra unei cotizaţii anuale de două lire. Comunitatea vinde săptămânal 45 de sortimente de vegetale şi 100 de pui.
Toţi la piaţa-primărie
În fiecare sâmbătă, recolta este întinsă pe holurile primăriei din sat, unde oamenii vin şi cumpără ce au nevoie. Preţurile sunt stabilite în funcţie de costurile producţiei, la care se mai adaugă un procent de 20%. „Anul trecut, comunitatea a avut un profit de 27.000 de lire, bani pe care i-a reinvestit în producţia locală“, a spus Snelgar.
„La început cultivam numai vegetale. Apoi am descoperit că aproape toate bunurile de care aveam nevoie le puteam găsi aici, în sat. Puţin câte puţin, am învăţat să creştem pui, apoi şi porci. Mai colaborăm şi cu alţi producători, cum ar fi un cioban sau un apicultor, ale căror bunuri le vindem în sat“, spune Snelgar. Oamenii din Martin mai calcă pragurile supermarketurilor doar pentru a-şi cumpăra hârtie igienică, deodorante sau fructe exotice.
„Este minunat să-i vezi pe oameni cum merg sâmbăta dimineaţa spre primărie, discutând liniştiţi între ei. S-a creat un sentiment puternic de apartenenţă“, spune Snelgar.
Stela Spătaru
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/799895/Exista-viata-fara-supermarket/
sursa: http://www.urbannews.ro/forum/index.php?showtopic=28474