Site icon gandeste.org

Se simte colapsul financiar?! Marile banci centrale investesc agresiv in aur, folosit tot mai mult ca moneda de rezerva

Marile banci centrale, din SUA si pana in Europa, investesc agresiv in aur, care devine in mod evident “noua moneda de rezerva” la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de portalul de informatii financiare 24/7 Wall Street, preluat de MarketWatch. Cresterea substantiala a pretului aurului vorbeste de la sine, investitiile in metalul pretios aducand in trimestul al treilea un randament de 11,1%. Pretul aurului a crescut in primele noua luni cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Portalul 24/7 Wall Street a analizat primii 10 mari detinatori de aur, care, in mod surprinzator, nu coincid cu cele mai mari 10 economii ale lumii.Astfel, doua tari relativ mici, Elvetia si Olanda, au rezerve importante de aur, ocupand pozitiile sase si noua in clasament, chiar daca PIB-urile lor se afla abia pe locurile 19, respectiv 17 in lume.

Potrivit Acordului pentru Aur al Bancilor Centrale incheiat de state europene mari, multe tari cu economii importante ar trebui sa vanda aur, dar nu o fac.

Marea Britanie, cu un PIB de 2.430 miliarde de dolari, este a saptea mare economie a lumii, dar in functie de detinerile de aur se afla abia pe locul 17, reprezentand numai 15,9% din totalul rezervelor sale externe.

O alta exceptie este reprezentata de Brazilia, care este pe locul sase in lume cu un PIB de 2.500 de miliarde de dolari, dar detine numai 33,6 tone de aur, respectiv 0,5% din rezervele sale externe. Brazilia se pozitioneaza astfel pe un surprinzator loc 52 la nivel mondial in randul detinatorilor de aur.

FMI este al treilea mare detinator de aur in lume, cu 2.814 tone, iar Banca Centrala Europeana se afla in urma Indiei, pe locul 11, cu 502 tone, reprezentand 32,3% din rezervele sale.

Achizitii recente de aur au fost facute de bancile centrale din Rusia, Turcia, Ucraina si Republica Kargaza.

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, acest metal nu mai este doar un scut fata de inflatie, dar si un element major de protectie in cursa mondiala de devalorizare a monedelor, chiar daca preturile de consum sunt relativ stabile.

Analizele consiliului au aratat ca o crestere de 1% a masei monetare, in decurs de sase luni, in Statele Unite, Europa, India si Turcia, tinde sa majoreze pretul aurului cu 0,9%, 0,5%, 0,7%, respectiv 0,05%.

Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB de 15.000 de miliarde de dolari, au cele mai mari rezerve de aur, 8.133 de tone, urmate la mare distanta de Germania, a patra mare economie, cu 3.395 tone de aur.

Italia, a opta economie mondiala, este al treilea mare detinator de aur, cu 2.451 tone, urmata de Franta, a cincea mare economie, cu 2.435 tone aur.

China ocupa abia pozitia a cincea in clasamentul detinatorilor de aur, cu 1.054 tone, chiar daca este a doua mare economie mondiala, cu un PIB de 7.300 miliarde de dolari.

Topul primilor 10 mari detinatori in aur este completat in ordine de Elvetia, Rusia, Japonia, Olanda si India. Romania se fala pe locul 35 in lume in ceea ce priveste rezervele de aur.

Sursa: Gandul

Exit mobile version