Scutul de la Deveselu, o iluzie de securitate, din 34 de rachete, scapă 6, bun așa !
Ce știm despre scutul antirachetă de la Deveselu ? Este el suficient de sigur ? Ce randament de interceptare a rachetelor are ? Este el doar o bază defensivă sau este și pentru atac ? Iată câteva dintre întrebările la care am căutat să aflu răspuns.
Ca orice date militare, acestea sunt secrete și nedisponibile pentru civili, dar cu toate astea am găsit câteva detali utile.
Negociatorul principal al Acordului dintre SUA şi România privind sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, Frank Rose, a explicat că,
”Până acum, procentajul de succes al acestui sistem antirachetă la teste a fost de 82%: 28 din 34 de interceptări de rachete balistice au fost reuşite.”
Bănuiesc că această rată de interceptare este în zona bună, indicată de perimetrul marcat cu violet din fotografie, în zona perimetrului marcat cu negru, rata de interceptare cred că scade dramatic.
Iată ce spune despre scutul american, Dmitri Rogozin :
“Scutul american antiracheta nu este capabil sa contracareze rachetele strategice ale Rusiei”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de agentia Tass.
“Nici sistemul actual de aparare antiracheta si nici macar cel potential nu poate stopa sau contesta potentialul strategic al rachetelor rusesti”, a spus acesta, la televiziunea Rossiya 1 TV. Așa cum o să vedeți din articolul următor, baza americană de la Deveselu, nu este o bază pur defensivă, aceasta având capacități de atac chiar disproporțional mai mari decât cele defensive.
Din acest motiv consider îndreptățită îngrijoararea Moscovei și afirmațiile lui Putin. Am tradus un articol care descrie capacitățile bazei militare de la Deveselu :
Aproape totul pe SUA ABM scut-Deveselu Romania.
”Aproape totul despre scutul SUA ABM de la Deveselu Romania. Într-un interviu cu o publicație daneză, Mihail Vaeli, ambasadorul rus la Copenhaga, a declarat că toate țările care vor adera la sistemul de apărare antirachetă al SUA în Europa vor deveni automat ținte pentru rachetele balistice rusești. Statele Europene acceptate ca membre ale NATO pe teritoriul cărora sunt instalate elemente ale sistemului american ABM sunt, Turcia (radar de avertizare AN / TPY-2), Spania (găzduit la Baza Navală Rota trei distrugătoare SUA AEGIS), Polonia și România (sistemele de rachete balistice).
În aparență, mânia rusă pare nejustificată, deoarece în conformitate cu toate declarațiile oficialilor americani, sistemele de rachete anti-balistice americane în Europa ar avea un scop defensiv. Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe rus, este de o altă părere, susținând că sistemele antirachetă care vor fi instalate în România și Polonia reprezintă încălcări ale tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).
Tratatul semnat de Statele Unite, cu Uniunea Sovietică în 1987 a dus la eliminarea rachetelor balistice de rază scurtă de și de gamă intermediară (500-5500 km), precum și rachete de croazieră de la sol. În conformitate cu acest tratat, Statele Unite ale Americii s-au retras din Anglia, Belgia, Olanda, Italia, Germania și demontate 846 de rachete cu focoase nucleare tip Pershing 1b, 2 și Pershing BGM- 109G Tomahawk. Același lucru a fost făcut cu 1846 de rachete balistice sovietice-TR 1, OTR-23 și-R 12 (realizate în Polonia, Cehoslovacia, Germania și Bulgaria), și-R 14 (3700 mile Gama) și RSD-10 (5500 km interval).
După 28 ani sub pretextul așa-numitul scut ABM, americanii prin acest truc reușesc să reintroducă în România și Polonia rachete de croazieră în funcție de tipul de sol BGM-109G Tomahawk, capabile de a izbi Moscova și alte obiective în partea europeana a Rusiei. Acest tip de rachete au fost eliminate din Europa, bazat pe Tratatul INF.
Scutul american ABM situat Deveselu-România, care va deveni operațională până la sfârșitul anului 2015 este o podea AEGIS complexă și constă dintr-un radar AN / SPY-1D detectare, de urmărire țintă și îndrumare rachete și un sistem de lansare, format din celule verticale, de tip Mk-41 de VLS. Centrul de comandă și control este conectat la rețeaua de satelit a armatei SUA, rețeaua de radar naval, terestru și de bord AWACS. Din toate celulele de lansare verticale de la Deveselu, experții militari ruși spun că doar 24 vor fi folosite pentru a lansa rachete balistice, SM-3. Celulele rămase vor fi folosite pentru a lansa rachete care să protejeze de apărare AA, iar 8 va fi pentru rachete de croazieră Tomahawk-tip.
Sistemul AEGIS de nave de război americane
Radarul AN binomul / tip de celule verticale-SPY 1 și Mk-41 de la Deveselu este identic cu cel de pe crucișătoarele SUA clasa Ticonderoga și distrugătoarele SUA clasa Arleigh Burke. Sistemul de lansare Mk-41 este format din mai multe module, fiecare cu 5-8 lansatoare verticale individuale montate pe puntea distrugătorului (90 celule) sau a crucișătoarelor (122 celule).
Sistemul de lansare vertical VLS Mk-41 a fost produs de firma Lockheed cu posibilitatea de a alege în același timp un tip de rachete navă-aer, navă-navă, navă-submarin, navă-țărm și rachete de croazieră fiecare încorporate într-un pachet Launcher, care să permită o reacție rapidă și continuă când se confruntă cu multe amenințări.
Mk-41 și variante de Mk-41
Acestea pot fi utilizate la cald, direct cu aprinderea motorului de rachetă de la începutul sau la 20-30 de metri în aer după ce a fost expulzată din lansator. Apoi are loc începutul aprinderii motorului rachetei.
Din secțiunea proprie de apărare AA este un sistem de lansare vertical VLS Mk-41 pe navele americane (compus din 30 până la 40 de celule), este înarmat cu trei tipuri de rachete: RIM-174 / Standard Missile-6 Eram (370 km interval) RIM-156A / Standard Missile-2 (190 km interval) și RIM-7 Sea Sparrow (19 km interval).
Secțiunea balistică a sistemul este armată de rachete balistice cu RIM-161 / Standard Missile – 3 / 1b. Acesta a fost dezvoltat de RIM-156A / SM-2 și are o greutate de 1500 kg, o lungime de 6,6 m, cu diametrul de 34 cm, o bătaie de 500 km și 160 km altitudine.
Secțiunea de apărare anti-submarin și pentru obiective strategice este înarmată cu torpile și rachete anti-submarin RUM-139 ASROC (interval 22 km) , rachete de croazieră Tomahawk, rachete uscat-mare RGM -165 / Standard Missile-4, cu o gamă de 280 km bătaie la 3.5.Mach
Rachete Tomahawk
Acesta este înarmat cu rachetă miniatură W80 cu focos nuclear de 50 kt, are o masa de 1500 kg și o lungime de 6,6 m, diametrul de 34 cm, gama de bătaie 1 300-2 500 km, cu o viteză de croazieră de 880 km / h, și costă 1.2 milioane dolari. Primele 5 până la 10 secunde, are o etapă de lansare cu combustibil solid pentru a accelera racheta, după care aripile sunt dislocate și trece pe propulsie furnizată de un motor cu reactie, cum ar fi de avioane.
Microprocesorul bord oferă date de navigație inerțială la altitudinea de 50-100 m cu corecturi GPS de la modulul de memorie TERCOM (Terrain Contour Matching), care permite cartografierea terenului survolat și compararea cu datele de zbor folosind un altimetru radio. Capul de rachete sunt ghidate cu precizie de un mini-radar care permite ca racheta, odată ajunsă în zona țintă, să detecteze și identifice ținta pentru a o distinge de relief.
Care sunt riscurile și ce beneficii pentru România?
Ce este acest scut american antirachetă pe teritoriul Românei? Știind foarte bine că există un risc de expunere a populației la lovituri militare convenționale sau nucleare ca răspuns al Rusiei.
Raza de actiune Tomahawk
Părerea mea este că România nu are nici o modalitate de a încălca Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), pentru simplul motiv că nu a fost parte în acest tratat. Chiar și vice-prim ministru al Rusiei gr, Dmitri Rogozin, fost ambasador rus la NATO și o persoană cu cunostinte, a recunoscut că starea bazei americane de la Deveselu abia permite soldaților pentru a intra în sală. Chiar și directorul general al armatei române, dar o armată a NATO nu va vizita niciodată centrul de comandă / control, pur și simplu pentru că baza de la Deveselu este o bază americană, nu o bază NATO.
Pe de altă parte, din cauza situației internaționale și gestionarea incorectă a resurselor economice, financiare și umane de către guvernele care au condus România în ultimii 25 de ani, după căderea lui Nicolae Ceaușescu, zeci de mii de capacități industriale au fost demontate și vândute la fier vechi, și o parte a avuției naționale este plecată în străinătate. În aceste condiții, bugetul apărării a permis achiziționarea de arme moderne în toti acesti ani.
Astfel, echipa de aer a României este formată din aproximativ 20 de baterii de rachete sovietice, cu rază scurtă și rază medie, și 20-24 avioanele de lupta MiG-21, toate în vârstă de peste 44 de ani. Eficacitatea acestor rachete și a acestor aeronave, în condițiile unui flux mare de avioane moderne, care operează sub intens bruiaj electronic, este zero. În schimb, SUA ABM scutul de la Deveselu, prin propria secțiune de apărare AA, va acoperi cea mai mare parte pe teritoriul România cu noua generație de rachete. (A se vedea raza de acțiune a rachetelor AA.) ”
Autor: Valentin Vasilescu
Sursa: Leonard Chesca