Site icon gandeste.org

Scrisoare către clasa de mijloc românească

Se poartă scrisorile, tot soiul de oameni culţi, educaţi, incoruptibili scriu scrisori disperate în care ba ameninţă cu plecarea din ţară, cu sinuciderea în faţa ameninţării fesenismului, ruşilor, chinezilor şi hoţilor.

Chestia mă inspiră periodic să scriu şi eu cîte o scrisoare unei “clase de mijloc” compusă în mare parte din aspiranţi precari şi de o naivitate înfiorătoare care le fac jocul celor care mai au ceva averi de apărat. Aşa că,

Dragă clasă de mijloc românească şi dragi aspiranţi la un statut “de mijloc”:

Cam asta e scrisoarea, răspunsul mi-l daţi zilnic cu înjurături, tîmpenii, acuzaţii. Nu vă mai obosiţi să-mi daţi replica. La provocări complexe răspundeţi cu mccarthysm estic.

Vom reuşi totuşi să evităm fascismele şi cruzimile viitorului?, ce vom face cu mase de oameni care consideră orice job o “bogăţie” de neatins? Puneţi-vă totuşi întrebarea asta şi o să vedeţi ce neînsemnati sînt Ponta, Iohannis şi liota. Dacă nu ne revenim măcar o parte dintre noi din prostia totuşi tipică unei condiţii semi-sigure, ne va rămîne măcar o certitudine: peste ani ne vor trebui terapeuţi serioşi ca să uităm cît de cretini eram în tinereţe.

Notă: cum şi eu intru într-un soi de sertar firav al clasei de mijloc, mi-am permis să alternez “sînteţi” cu “sîntem”.

Autor: Costi Rogozanu

Sursa: Vox Publica

Exit mobile version