– Citeste aici articolul care a generat acest comentariu-reactie
Si mai trist e faptul ca majoritatea prietenilor de varsta apropiata au un program asemanator. Ne vedem aproape o data la luna, dupa ce timp de vreo 10 convobiri telefonice succinte purtate intre doua guri de cafea ne-am promis ca “week-end-ul asta facem pe dracu’ in patru si ne intalnim”. Iar noi se presupune ca suntem cei fericiti. Pentru ca, in mizeria in care se afla tara acum, noi, cei de abia iesiti de pe bancile facultatilor, cu o licenta si o diploma amarata de masterat, ar trebui sa fim “multumiti ca avem unde lucra”, cum imi repeta constant cunoscutii mai in varsta, dintre care unii se vad, pentru prima oara in viata lor, someri. Pe de o parte, ii inteleg. Cum iesi din capitala, salariile scad drastic. Multi dintre s-au descurcat cea mai mare parte a vietii cu salarii mai mici de atat. Doar ca nu au trebuit sa isi bata capul cu chirii. Au avut apartamente de la stat chiar daca li s-au dat cutii de chibrituri. Dar asta e o alta discutie.
Pana una alta noi muncim ca sa platim chiria unei garsoniere intr-unul dintre cartierele Bucurestiului. Restul banilor il dam pe mancare, de preferinta una care sa necesite cat mai putina munca (nu, nu vorbesc de restaurante) ca nu avem timp de gatit, si pe haine “office” pentru birou, tinuta obligatorie. Nu mai ramane prea mult, cam de o iesire pe week-end, iesire pe care o amanam constant pentru ca suntem prea obositi sa ne dam jos din pat sambata dimineata.
Asta e viitorul nostru, o familie formata din doi robotei care, dupa prima gura de cafea isi iau in brate laptopurile si se apuca de munca. Fara viata privata, fara pic de liniste. Solutia evidenta e un alt loc de munca. Cei care cauta stiu insa mai bine. Va spun din experienta deoarece am incercat. Firmele nu angajeaza, iar atunci cand o fac se asteapta sa muncesti pe boabe de fasole. Dupa cum ne spunea “cu tandrete” seful la un moment dat: “gasesc oricand un student care sa fac treaba asta pentru maxim 1000 lei”. Chiar credeti ca ii mai pasa cuiva daca o face bine sau nu? Nu e singurul. Am mai auzit replica si din gura altora. In teorie principiul de angajare e competenta, in practica are intaietate cel care cere cel mai putin.
Ma gandesc cu tristete ca o ultima solutie e plecatul in afara unde sunt sigura ca nu stau cainii cu colaci in coada. De data asta insa nu mai caut un loc de munca “de viitor”; de vreo cativa ani am vazut ce inseamna asta in termeni romanesti: “tu muncesti la fel de mult, noi te platim la fel de putin…. acum ca si in viitor”. Vreau sa am o viata a mea si nu una care pare inchiriata angajatorului.
Pana sa ajung acolo ma simt nevoita sa imi declar statutul de sclav pe plantatie: Imi inchiriz viata pentru 1500 de lei pe luna. Doritorii sunt rugati sa anunte.
Autor: JoJo
sursa: smartwoman.hotnews.ro