Credem ca fiecare dintre cititorii nostri a auzit de multe ori fraza “avem nevoie de un schimb de generatii in clasa politica”. Aceasta fraza, pe care unii analisti politici o repeta ca pe o formula magica ani de-a randul, devine des utilizata in cadrul emisiunilor TV din perioada pre-electorala. Aparent, dorinta unui schimb de generatii in cadrul clasei politice este eminamente benigna. Daca analizam lista potentialilor candidati la functia de Presedinte, trebuie sa constatam ca toti politicienii prezidentiabili fac parte din “garda veche” a politicii noastre. Evident, nu sunt fosile, dar in acelasi timp nu se poate spune despre vreunul ca aduce sange proaspat sau o viziune radical noua in politica romaneasca.
In general, noua generatie a politicienilor ne ingrozeste. Monica Iacob Ridzi si Victor Ponta sunt doar cateva exemple ale unei clase politice care nu se schimba spre bine o data cu schimbarea de generatii. Veteranii luptelor politice si juniorii “adusi cu girofarul” in marea politica romaneasca provin din aceleasi familii, din aceleasi structuri si clanuri neformale.
Exemplul cel mai elocvent al faptului ca schimbul de generatii politice nu este decat o iluzie este dat de Africa si America de Sud. Fosta colonie Haiti a sarbatorit recent a 250-a aniversare a independentei. Poporul si clasa politica din Haiti au avut la dispozitie mai mult de doua secole pentru a evolua si pentru a-si aduce tara la prosperitate. Problema este ca, in fond, in cei 250 de ani de la declararea independentei, in viata politica din Haiti nu s-a schimbat nimic, la fel cum nu s-a schimbat nimic principial in viata politica romaneasca in cei douazeci de ani care au trecut de la Revolutie.
Schimbarea clasei politice si schimbarea de generatii nu inseamna doar schimbarea personajelor individuale care populeaza culoarele puterii. In lumea a treia, liderii grupurilor de interese din spatele partidelor politice au posibilitatea sa inlocuiasca des politicienii care sunt, de fapt, niste papusi ce ocupa efemer fotoliile ministeriale sau prezidentiale. Tara nu castiga nimic daca o marioneta a grupurilor de interese este inlocuita cu alta marioneta. Atunci cand ne referim la o schimbare de generatii, ne referim la participarea activa in viata politica a unui nou grup de indivizi, care nu este o extensie a cercului vicios al intereselor oculte care influenteaza decisiv politica de astazi.
Aceasta noua generatie trebuie formata din politicieni priceputi (am fi tentati sa spunem “tehnocrati”, dar acest calificativ s-a depreciat in Romania) si care nu sunt santajabili de catre “vechea garda”. Din pacate, la fel ca in toate tarile din lumea a treia, clasa politica romaneasca a format un set de filtre sociale care nu permit noii generatii de politicieni, dinamici si poate mai putin corupti, intrarea in circuitul politic. Un politician tanar care doreste sa avanseze in interiorul unui partid, trebuie sa-si demonstreze aptitudinile de smecher si utilitatea pentru grupurile de interese asociate partidului. Numai cei mai servili si amorali reprezentanti ai noii generatii reusesc sa ajunga aproape de varful piramidei organizationale a partidelor. In acest context, varsta politicianului nu are nici cea mai mica relevanta. Din contra, “lupii tineri” incearca sa recupereze rapid decalajul de avere care exista intre ei si mentorii lor de partid. Evident, recuperarea decalajului se realizeza din banii statului.
Un aspect interesant al specificului noii generatii este faptul ca, efectiv, noua generatie nu stie sa fure de la stat intr-un mod elegant. Tepuirea bugetelor ministeriale realizata in timpul campaniei europarlamentare a fost un exemplu de gandire liniara si incapabila macar de crearea unui paravan credibil pentru acoperirea risipei banului public. Nu credem ca aceasta lipsa de ingeniozitate provine dintr-un specific intelectual. “Lupii tineri” nu sunt mai prosti decat generatiile precedente de politicieni. Problema este ca, dupa douazeci de ani de “capitalism de cumetrie”, tinerii politicieni sunt ferm convinsi ca oricat de mult ar fura, chiar daca o fac intr-un mod grosolan si penibil, cu ei nu se va intampla nimic. In Romania a aparut o generatie de politicieni care stie la nivel de reflex, la nivel de instinct, ca face parte dintr-un cerc select de persoane asupra carora nu se rasfrang legile aplicabile muritorilor de rand.
Nu dorim sa idealizam generatia veche de politicieni care a praduit Romania in acesti ani, dar ni se face efectiv scarba si ne cuprinde frica pentru tara care va fi la un moment dat condusa de noua generatie a politicii romanesti. Noua generatie nu aduce un plus de civilizatie si bun simt. Din contra, chiar si vestigiile bunului simt si responsabilitatii sociale sunt date deoparte pentru a facilita procesul de imbogatire personala. Romania, inclusiv din aceasta perspectiva, incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Africa Ecuatoriala. Nu e bine. E trist.
O societate care forteaza tinerii talentati sa plece in strainatate si in care cei mai amorali reprezentanti ai noii generatii sunt promovati in cadrul partidelor politice, are o problema structurala grava. O astfel de problema nu poate fi rezolvata “din interior” sau pe cale evolutiva. Clasa politica este aidoma unei tumori in organismul national si trebuie tratata ca atare. Patura sociala a celor “selecti si smecheri” trebuie inlocuita in integralitate cu patura celor care servesc tara intr-un mod onest, eficient si responsabil. Daca nu se va realiza o inlocuire integrala, schimbul de generatii nu va aduce nimic bun. Din contra, toate problemele pe care le vedem astazi, vor deveni si mai grave.
Din aceasta perspectiva, criza economica prin care trecem ofera un set de oportunitati unice. Niciodata, clasa politica a “smecherilor de Romania” si a grupurilor de interese nu a fost atat de slaba din punct de vedere financiar si atat de debusolata din punct de vedere organizational. Dupa colapsul economic care va veni in urmatoarele 4-6 luni, va exista o fereastra de oportunitate pentru toti oamenii de buna credinta care au mai ramas in aceasta tara sa-si afirme dreptul de participare activa la viata politica si la stabilirea viitorului Romaniei. Aceasta sansa nu trebuie ratata.
sursa: cronicaromana.ro