Site icon gandeste.org

Scandalul ”Negulescu-denunțător”, o armă contra procuroarei Iordache?

O știre-bombă a explodat azi dimineață, după ce publicația Q Magazine a difuzat un text extrem de interesant și ale cărui consecințe ar putea fi încă mai interesante. E vorba de informația că celebrul procuror Negulescu Portocală a devenit martor protejat într-un dosar care ar cuprinde fapte grave comise de Laura Kovesi în relația cu unitatea DNA Prahova.



”Surse din Parchetul General au declarat pentru revista Q Magazine, sub rezerva anonimatului, că situația din instituție a devenit explozivă în ultimele zile.
Procurorul general Augustin Lazăr face presiuni inimaginabile, amenințând și urlând prin birouri pentru a afla cine anume i-a repartizat procurorului Elena Iordache dosarul în care sunt anchetați Mircea Negulescu și Lucian Onea.

Deși cunoaștem numele celui care a făcut repartizarea, am decis să nu îl facem public pentru a-l proteja.

Acesta a considerat că procurorul Elena Iordache este singura capabilă nu doar să facă o anchetă corectă în cazul numeroaselor abuzuri reclamate împotriva celor doi lideri ai „unității de elită” DNA Ploiești, ci și să rămână curajoasă și neînvinsă în fața presiunilor asupra ei, presiuni care s-au anticipat de altfel.

Elena Iordache este un procuror incoruptibil, se spune despre ea că „este căsătorită cu procuratura”, locuiește într-un apartament modest în zona Dimitrie Cantemir și conduce o Dacie. Este spre finalul carierei și iubește dreptatea.

Aceleași surse din Parchetul General, au declarat pentru Q Magazine că în timp ce Lucian Onea, șeful DNA Ploiești a fost deja pus sub acuzare, ceea ce a determinat demisia acestuia luni seara, procurorul Mircea Negulescu a devenit martor sub acoperire, colaborează cu procurorul de caz și a scris deja 50 de pagini în care o denunță pe Laura Codruța Kovesi.

Negulescu a descris cu lux de amanunte absolut toate detaliile intervențiilor pe care Kovesi le-a făcut în dosarele instrumentate de acesta, iar paginile scrise deja sunt apreciate de sursele Q Magazine „devastatoare”.

Mircea Negulescu a fost confruntat cu perspectiva unei posibile condamnări cu închisoare la 25 de ani pentru represiune nedreaptă și pentru fabricarea unor probe false care au indus în eroare judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. A fost motivul pentru care acesta a decis în final să colaboreze cu anchetatorii.

Din cauza gravității celor dezvăluite de Mircea Negulescu, miza procurorului general Augustin Lazăr și nu numai, este aceea de a o anihila pe Elena Iordache, procurorul de caz.

Sursele Q Magazine au declarat că nu este exclusă inclusiv eliminarea fizică a procurorului Iordache, la fel cum a fost în cazul procurorului Liliana Sega. Elena Iordache a devenit în aceste zile eroul mai multor colegi care o susțin cu tărie.

Consiliul Superior al Magistraturii are datoria de a se autosesiza și de a garanta nu doar independența judecătorilor, ci și a procurorilor” se arată în text.

Faptul că procurorul Mircea Negulescu a negat vehement informația, susținînd că e total falsă nu are mare relevanță: și dacă era reală, nu avea cum să recunoască asta.

Există două variante mari și late: a) știrea e falsă, b) știrea e reală.

Dacă știrea e falsă, iar Q Magazine a fost intoxicată, e destul de greu de înțeles ce s-ar urmări prin difuzarea ei, explicația lui Portocală, că ar fi menită ”să creeze ipoteze de cercetare penală absolut imaginare, lipsite de orice baza reala și autentica realității la care face referire” fiind mai mult decît ”subțire” și nesatisfăcătoare.

Dacă știrea e reală, lucrurile se complică exponențial, însă, pentru că se conturează două ipoteze la fel de terifiante, susținînd teza că statul-paralel nu doarme.

Prima ar fi aceea că știrea urmărește îndepărtarea de la butoanele anchetei a procurorului Elena Iordache, deși forma ar indica exact contrariul.

Concret, potrivit legislației actuale, cel care decide acordarea statutului de martor cu identitate protejată într-un dosar este procurorul de caz. Dacă nu sunt necesare măsuri mai ample, cum ar fi asigurarea protecției fizice respectivului martor și familiei sale – caz în care ar fi implicați și angajați ai Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, din subordinea IGP – procurorul rămîne, pînă la trimiterea în judecată cel puțin, singurul cunoscător al identității reale a unui martor protejat.

Ori, în cazul în care nu doar identitatea martorului e sifonată în presă, ci chiar și detalii despre dezvăluirile sale, primul suspect este exact respectivul procuror, adică Elena Iordache.

În această situație, dat fiind că dezvăluirea identității unui martor protejat e o infracțiune foarte gravă, sancționată de legea 682/2002 cu pînă la 10 ani de închisoare dacă e săvîrșită de cineva aflat în exercițiul funcției de serviciu – se poate ajunge, teoretic, la o anchetă internă și la recuzarea procurorului pînă la finalizarea ei.

Altfel spus, știrea de azi e posibil să fi fost livrată presei de cineva interesat nu de protejarea procurorului de caz, considerat incomod pentru statul-paralel, ci, dimpotrivă, de eliminarea lui din schemă.

Poate nu e întîmplător că, aproape imediat, Tudorel Toader a cerut protecție pentru procurorul de caz – supus, zice-se, unor presiuni mari legate de dosarul Onea/Negulescu – ministrul dorind, probabil, să întărească în ochii opiniei publice statutul de victimă și nu de potențial complice al Elenei Iordache.

A doua ipoteză ar fi că avem de a face cu un avertisment dat din interiorul parchetului lui Mircea Negulescu să înceteze cu dezvăluirile incomode, pentru că ceea ce el crede că e secret nu e cîtuși de puțin secret, Și i-ar putea aduce neplăceri majore.

Oricare dintre variante ar fi cea reală, e o dovadă că statul-paralel are resurse majore și nu stă cu brațele încrucișate.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Exit mobile version