Indiferent de culoarea viitorului guvern ori a preşedintelui care va conduce România în următorii cinci ani, câteva date economice rămân neschimbate cel puţin doi ani. În 2010, România va avea de plătit bancherilor în jur de 12 miliarde de euro în contul unor datorii ajunse la scadenţă, suma incluzând şi dobânzile şi comisioanele aferente, iar în 2011, serviciul datoriei publice va ajunge la 14,5 miliarde de euro.
Aşadar, 26,5 miliarde de euro la care statul va trebui să renunţe în următorii doi ani în detrimentul unor investiţii, ceea ce înseamnă o povară de 1.221 de euro asupra fiecărui român în acest interval, adică aproape patru salarii medii pe economie.
Aceşti doi ani sunt cei mai grei din următorii zece ani, pentru că în perioada 2010-2011, statul va avea de plătit aproximativ 90% din totalul datoriei de 29,3 miliarde de euro de rambursat până în 2020. Desigur, cifra nu ia în calcul împrumuturi ulterioare, ci numai serviciul datoriei publice cunoscut în acest moment, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Soluţii: rostogolirea datoriilor sau restructurare
Datoria pe care o are statul român către diverşi finanţatori va trebui obligatoriu plătită, iar efortul va fi cu atât mai mare cu cât economia continuă să consume mai mult decât produce. În aceste condiţii, nu vom avea altceva de făcut decât “să rostogolim această datorie, adică să apelăm la împrumuturi noi pentru a le putea plăti pe cale ajunse la scadenţă”, a declarat pentru Gândul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Desigur, există şi abordarea “ideală”, care ţine cont de restructurarea cheltuielilor publice, însă scenariul nu poate fi pus în practică, pe termen scurt, adaugă el. Aceasta s-a văzut clar în ultimul an, când guvernanţii nu au fost capabili să taie din cheltuielile publice, chiar dacă se aflau sub presiunea acordului stand-by în valoare de aproape 20 miliarde de euro. Ba chiar au cheltuit cu peste şase miliarde de euro mai mult decât s-a încasat în primele nouă luni.
Simona SIMIONESCU
sursa: gandul.info