Site icon gandeste.org

Salvati mintile oamenilor! Schimbati emisiunile si stirile de la TV!

Intrigaţi de cum sunt prezentate ştirile la TV, mulţi dintre noi alegem să amuţim, cu ajutorul telecomenzii, cutia vorbitoare din faţa noastră. Însă, e doar o soluţie de moment, atrag atenţia cei care se zbat pentru un audiovizual mai curat. E ca şi cum am lua non-stop calmante când ne doare capul, fără a realiza că avem nevoie de o vizită la medic.

Există însă şi oameni care şi-au propus să lupte împotriva televiziunilor care promovează violenţa şi non-valorile. Şi ei sting televizorul, dar pentru că au ceva mai important de făcut: să strângă mulţimea de nemulţumiţi într-un cor al cărui strigăt să ajungă la urechile celor care fac legea în audiovizual.

În numai o lună şi jumătate, o petiţie online iniţiată de o româncă pe causes.com a strâns peste 17.000 de semnături. Andreea Bucin Popazu, iniţiatoarea “strigătului”, a plecat tocmai de la ideea că stinsul televizorului nu este o soluţie. “Oameni buni, soluţia cu închiderea televizorului nu e o soluţie! Iarăşi ne gândim doar la noi, nu şi la cei din jur! Trebuie să facem ceva pentru noi toţi, nu doar pentru noi înşine! Haideţi să nu mai fim egoişti! Să fim uniţi şi să ne gândim şi la ceilalţi! Cei mai expuşi sunt tinerii şi copiii! Pentru ei trebuie să facem ceva! Vă aştept cu idei concrete!”, le scria Andreea fanilor petiţiei. Ea o păţise deja.

“Eram într-o zi cu fetiţa mea în sufragerie şi televizorul era pe ştiri. La un moment dat, prezentatorul spune: “i-a tăiat gâtul”. Cum să prezinţi la oră de vârf aşa o ştire, cu aşa cuvinte? Fetiţa mea m-a intrebat: “cum adică, mami, cum i-a tăiat gâtul”? Cum să nu te enervezi pe televiziuni? De multe ori mă întreb dacă realizează ceea ce fac … dacă îşi dau seama că sunt formatori de opinie şi că pot face mult rău”.

Ideea de a lansa petiţia i-a venit brusc, “într-un moment în care am simţit că trebuie schimbat ceva”. Petiţia sinceră şi revoltată a Andreei a întrecut ca popularitate chiar şi o petiţie lansată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, intitulată “Interesul public mai presus de gustul publicului”. Andreea are propria opinie în ceea ce priveşte acest gust. “Cred ca este nevoie de o intervenţie a CNA , nu de o schimbarea a atitudinii telespectatorului român, pentru că românul consuma ce i se serveşte pe tavă. Cred că ar trebui să revenim la adevăratele valori spirituale ale României, să reîncepem să iubim medicii, să le prezentăm realizările, nu numai eşecurile, să reîncepem să respectăm profesorii, nu să îi înjosim cu prezentarea momentelor în care îşi pierd cumpătul, să reîncepem să respectăm legea şi să respectăm oamenii de calitate”.

Convinsă că face ceea ce trebuie de miile de semnatari, Andreea a ales să continue eforturile şi în afara mediului online. La 22 martie, a participat la o dezbatere publică cu tema “Interesul mediatic versus interesul public”, la care au luat parte personalităţi din mediul academic braşovean, specialişti media, reprezentanţi ai societăţii civile, studenţi, dar şi alte persoane interesate de subiect. Acolo a cunoscut-o pe Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi au discutat despre aceste petiţii şi despre şansele lor de a sta la baza unor măsuri concrete.

Interesant este că, în momentul în care Andreea a îndemnat fanii petiţiei sale să semneze şi petiţia CNA, 2.000 de semnături s-au strâns dintr-un foc pentru aceasta din urmă. Am întrebat-o pe Andreea dacă are încredere în şansa unei petiţii online de a schimba ceva.

Mi-a răspuns cu convingere şi însufleţire: “Aceste petiţii sunt ca un fel de strigăt în mulţime, iar strigătul se poate transforma în urlet dacă aparţine unei mulţimi mari. Cred că poate avea chiar efectul unei revoluţii. Suntem în era internetului şi revoluţiile nu se mai fac în stradă, ci online. Normalitatea şi bunătatea ar trebui recâştigată şi regăsită în tot ceea ce e în jurul nostru! Atâta timp cât răutatea, nonvaloarea şi nenorocirile sunt promovate constant, nu se poate evolua, nu se poate merge pe o traiectorie pozitivă”.

Autor: Dan Arsenie
sursa: ro.stiri.yahoo.com

Exit mobile version