Site icon gandeste.org

Romania sub zodia jafurilor

Aproape in fiecare zi aflam de cate un nou jaf, de multe ori cu arma in mana, mai intr-o banca, mai pe o sosea, mai intr-un magazin, o benzinarie sau un taxi.

Televiziunile exagereaza, ce-i drept, fiecare incident, transformandu-l intr-o adevarata tragedie. Dupa cum este adevarat ca trebuie sa distingem intre actiunile profesioniste, cum a fost la casa de schimb de la Brasov, la banca din Cluj sau in Pasul Gutai, si hotiile unor gainari cum sunt zapacitii care au incercat sa jefuaisca recent un taximetrist in Agigea.

Pare insa ca numarul furturilor comise cu violenta este mai mare decat pana acum si ca Romania traverseaza un puseu de infractionalitate in special impotriva patrimoniului.

Criza si tentatii

Efectele crizei, se grabesc multi sa avanseze. In parte probabil ca asa si este. In primul rand in cazul hotilor amatori, desi mi-e greu sa cred ca un om cinstit devine talhar doar pentru ca e somer. Trebuie sa ai in tine ceva defect pentru a comite o astfel de fapta. Dar criza poate activa aceasta defectiune interioara.

Dupa cum criza a trimis inapoi in Romania multi dintre infractorii exportati prin UE. Si nu s-au intors oricum, ci bine specializati si pusi la punct.

Dar nu este vorba numai despre criza cat timp unii dintre infractori, cum sunt cei care au spart recent doua bancomate, numai saraci nu sunt, deci nu fura de foame si disperare.

Pe de alta parte platim, intr-un fel nefericit, si statutul de tara UE. Suntem mai tentanti pentru infractorii estici. Este foarte posibil ca in Pasul Gutai, masina de transport valori sa fi fost jefuita de profesionisti ucrainieni care sa fie demult peste granita.

Dar toate aceste cauze nu ar produce efecte atat de importante daca Romania ar avea o politie eficienta si respectata, o justitie autentica, altfel spus daca autoritatea statului ar fi puternica. Aici trebuie cautata cea mai importanta cauza a infractionalitatii din Romania.

Satul fara caini

Degeaba declanseaza Dan Nica operatiunea “Tunetul” tansmisa pe lung si pe lat la televizor, spre glorificarea ministrului de Interne. Operatiunea periodica de imagine nu poate acoperi adevarul.

Si adevarul este ca politia romana este de fapt foarte timorata si corupta. Politistii care nu sunt mituiti de infractori se tem de acestia tocmai pentru ca in cele mai multe cazuri interlopii au cumparat, cu papuci cu tot, sefi din politie.

Va amintiti cum se ruga Cristian David de politistii craioveni sa taie legaturile cu lumea interolpa? Nu s-a schimbat nimic de atunci, dimpotriva.

Promovarile in politie nu se fac pe criterii de competenta, ci in functie de nepotisme sau interese politice. Politia este slab echipata si pentru ca nu sunt bani, dar si pentru ca atat cat este ajunge in tunuri mai mici au mai mari, cu profit direct in buzunarele sefilor.

Iar cand tu fugi cu Loganul dupa Mercedes, si tragi cu pistolul Carpati cu care numai Dumnezeu stie unde si pe cine nimeresti, de ce sa-ti pui pielea in bat?

In acest conditii, politistii din strada sunt nu numai foarte putini ci si foarte demotivati. Au vazut si ei foarte bine care este singura miza a ministerului de Interne: DGIPI, serviciul secret din cauza caruia la inceputul anului au cazut doi ministri intr-o luna.

DGIPI, serviciul care ar trebui sa vanzeze coruptia din interiorul politiei, se ocupa, chiar potrivit unui lider PSD, cat de curand vicepresedinte al partidului, cu tot felul de informatii utile in campania electorala si ministrul de Interne catalogheaza aceste decaratii drept banc. Chiar asa, oare politstii ce cred: ministerul de Interne este condus in mod real de Dan Nica sau de Marean Vanghelie?

Dupa cum politistii si infractorii stiu foarte bine ca nu raman in arest decat infractorii fraieri, pentru ca Justitia este mai mult decat clementa. Atunci de ce unii s-ar da de ceasul mortii, iar ceilalti s-ar teme?

Pana cand autoritatea statului nu va fi restabilita la nivelul politiei si al Justitiei nu vom iesi din zodia jafurilor chiar daca din criza vom intra intr-o crestere econimica de poveste.

Constantin Racaru
sursa: ziare.com

Exit mobile version