Sunt tot mai multe voci care se ridică și spun: Opriți vânzarea pământului românesc! Fermierii români au cerut la protestul lor din București, din 23 martie, să fie blocată vânzarea terenurilor până pământul nostru nu va fi acaparat cu totul de străini. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a cerut să se modifice legea și să se protejeze pământul românesc.
Ne dorim să îngrădim pe cât posibil accesul la vânzarea terenurilor către străini. Nu e un moft al nostru, e un lucru firesc care este practicat în toate țările despre care spunem că sunt cele mai democratice si europene. În România este la ora actuala o libertate deplină. Oricine, atât din Europa, cât și din afară, poate cumpăra teren în țara noastră din cauza unor scăpări din lege. În prezent găsim și americani care au cumpărat teren la noi, și arabi, spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
37.000 de semnături a strâns, până acum, o petiție online care cere să fie stopată vânzarea și concesionarea pământului către străini și care insistă pentru naționalizarea resurselor naturale. Este inițiată de Fluierul.ro și încearcă să ajungă la 500.000 de semnături, cât este nevoie pentru schimbarea legislației.
Un alt militant pentru pământul strămoșilor este Gheorghe Cozmuța. Maramureșeanul este președintele Asociației Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole, filiala Maramureș. Cozmuța i-a adresat public o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis.
Fermierul susține că în România s-ar derula anumite acțiuni care să-l forțeze, în final, pe țăranul român să renunțe la pământ.
Formarea de rezerve de terenuri din proprietatea ţăranilor români pentru atribuirea lor apropiaţilor regimului şi formarea de noi susţinători.
Crearea de haos în sistemul funciar pentru învrăjbirea cetăţenilor prin formulări echivoce a legilor, prin restituirea pe etape aparent fără logică având ca ţintă purtarea lor pe drumuri, la Comisii, Tribunale, pentru distragerea atenţiei de la politica antiromânească.
Lichidarea comunităţilor locale prin deposedarea acestora de proprietăţile comune care îi uneau (prin anularea fără titlu de lege a dreptului de proprietate a acestora, a prevederilor legii pentru reforma agrară din 1921….) pentru a elimina orice formă de asociere organizată a românilor care se putea opune acestei politici (cum au lichidat şi marile grupări muncitoreşti prin distrugerea întreprinderilor), încălcând prevederile art. 4 din Constituţia României – unitatea poporului român, în acelaşi timp trâmbițează peste tot sloganul asocierii şi unităţii românilor, când politica statului este de dezbinare prin orice mijloace.
Toate acestea având ca scop final forţarea țăranului român să renunțe la pământ pentru vânzarea pământului cât mai ieftin la străini, scrie Gheorghe Cozmuța în scrisoarea adresată președintelui României.
Până și ministrul agriculturii, Achim Irimescu, nu se ferește să declare că, într-un singur an, românii au scos la vânzare 997.000 de hectare.
Autor: Liliana Sime
Sursa: Agroinfo.ro