Prezidentiabilul Geoana se afla in plina campanie electorala. Se comporta ca un veritabil lider al Opozitiei, criticand deciziile unui guvern in care se regasesc numerosi ministri social-democrati. Daca la inceput, liderii PSD si cei ai PD-L simulau faptul ca dorinta de a combate criza va invinge interesele de partid, acum nici macar nu se mai obosesc sa mimeze guvernarea si buna convietuire politica. Basescu ironizeaza PSD, Boc arata cu degetul, Berceanu si Blaga se tin de ironii, in timp ce Roberta Anastase isi eticheteaza colegii de Coalitie drept “agramati, prostanaci si smecheri”. In replica, social-democratii pun tunurile electorale pe seful statului. Consecintele se vad la tot pasul, cat timp nimic nu pare a merge in directia dorita in Romania. Institutiile sunt puternic decredibilizate, Justitia ramane un focar de coruptie si interese, Administratia geme sub asediul numirilor politice care agraveaza situatia, iar Educatia a devenit un poligon de reforme esuate. Putem adauga Agricultura, Armata, Internele, Sanatatea, iar exemplele pot continua. Totul este un haos, iar scuzele care arunca intreaga responsabilitate in spatele crizei, nu mai pot convinge. Puterea este incompetenta si avida sa traga cat de mult poate din bugetul si asa vlaguit al unei tari care tot spera, de vreo douazeci de ani, ca va fi mai bine.
Basescu, Geoana si Antonescu au demarat concursul “bailor de multime”. Disperarea mentinerii la Putere si a obtinerii cat mai multor privilegii calca totul in picioare. Este jalnic sa pozezi in aparatorul somerilor cat timp tu, ca lider politic, dai dovezi de dispret si lipsa de profesionalism. Cine deconteaza costurile crizei? Cine plateste, electoral, nemultumirile sociale? Intrebari la care Opozitia si Puterea au versiuni diferite. Versiuni pe care le auzim de doua decenii. “Greaua mostenire” este repusa pe tapetul politic de fiecare noua guvernare, in contextul in care Opozitia uita ca a fost la Putere si, in secunda doi, demareaza ofensiva la adresa adversarilor politici. Indiscutabil, atat liberalii, cat si actuala Coalitie au partea lor de vina pentru situatia actuala. Ca si Parlamentul, ca si institutiile statului…
Am ajuns in situatia incredibila in care auzim de la lideri care si-au pus serios amprenta in ultimii ani asupra haosului ca este nevoie de schimbare. Geoana vrea schimbare, Basescu vrea schimbare, liberalii vor schimbare. Romania are nevoie, cu adevarat de o schimbare, dar nu una in care sa se regaseasca aceiasi politicieni jalnici, animati de un tupeu si o sete de noi tunuri financiare fantastice. Din pacate, alternativele nu exista, cat timp guvernele au alternat la Putere, transformand Romania intr-o tara care se afla la coada Europei civilizate. Absenteismul electoral a atins cote ametitoare; greu de crezut ca pe 7 iunie prezenta la vot va depasi 20-22 la suta. Mai are sens sa ne intrebam de ce?
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro