Însă dacă ne uităm la vecinii noştri bulgari şi unguri – şi ei membri ai Uniunii Europene, şi ei prinşi într-un calendar de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze -, situaţia este altfel.
De exemplu, Budapesta pregăteşte pentru această primăvară o a doua ieftinire a gazelor naturale pentru populaţie, după ce la 1 ianuarie 2013 a redus cu 10% preţurile la gaze, dar şi la electricitate şi energie termică. Obiectivul măsurii, aprobată de Parlament în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie. Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar, potrivit modificărilor aduse legislaţiei, costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie. Pentru a putea implementa reducerea, autorităţile de la Budapesta au restructurat autoritatea de reglementare a energiei şi au schimbat legislaţia pentru a împiedica furnizorii să transfere asupra consumatorilor costurile reducerilor.
Ieftinirea gazelor din Ungaria ar putea fi văzută ca o “pomană electorală”, pentru că în 2014 în statul maghiar vor avea loc alegeri. Prim-ministrul Viktor Orban şi-a pierdut din popularitate în urma perioadei de austeritate şi a şomajului ridicat, iar preţurile la gaze şi la curentul electric reprezintă puncte de interes politic. Însă măsura a fost anunţată şi pusă în practică cu un an şi jumătate înainte de alegeri, nu cu o lună-două înainte de un scrutin cum s-a mai făcut în România. Aşa că cetăţeanul maghiar beneficiază efectiv, pe termen lung, de tarife mai mici la energie.
În Bulgaria nici măcar nu sunt alegeri – ultimul an electoral a fost 2011. Sofia a redus tot de la 1 ianuarie 2013 acciza la gaze naturale în încercarea de a da o mână de ajutor populaţiei şi aşa lovită puternic de criză. Comisia de Stat pentru Reglementarea Energiei şi Apei din Bulgaria apreciază că preţurile la gaze au scăzut cu circa 10%, după ce acciza a fost redusă cu 72 de leva la 656,47 leva pe mia de metri cubi de gaze. Și guvernul bulgar a luat această măsură conştient că va crea probleme principalului furnizor de gaze naturale din Bulgaria, Bulgargaz, acesta fiind o companie de stat. De altfel, conducerea Bulgargaz estima la sfârşitul anului trecut că îşi va reduce veniturile cu circa 2 milioane de euro în primul trimestru al anului, din cauza ieftinirii accizei. Însă fiind vorba de o acciză până la urmă, pe care doar o încasa Bulgargaz şi apoi o transmitea statului, prea mari încurcături nu poate crea acestei companii.
Astfel de măsuri (cum s-au luat în Bulgaria şi Ungaria, prin micşorarea accizei, respectiv restructurarea autorităţii de reglementare şi schimbarea legislaţiei) nu sunt însă în atenţia autorităţilor de la Bucureşti. Guvernul român doar anunţă scumpirile agreate cu UE şi motivează: “Trebuie să o facem, este conform calendarului”.
autor: Radu Burlacu
sursa: cotidianul.ro