Site icon gandeste.org

România, “campioana” zonei la… insolvenţe

Situaţia companiilor româneşti nu e nici pe departe atât de roz pe cât o arată creşterea economică anunţată de politicieni, dovadă stând faptul că, deşi numărul firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru din acest an a scăzut cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri a companiilor faţă de care s-a deschis această procedură este dublă. Tabloul sumbru este completat de faptul că numărul firmelor aflate în această situaţie echivalează cu totalul firmelor intrate în insolvenţă în opt state din platforma central-europeană.

Potrivit unui studiu realizat de Coface privind evoluţia insolvenţelor companiilor româneşti, la nivel naţional, la sfârşitul lunii iunie, 12.739 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când au fost deschise 14.218 de insolvenţe noi.

“După 5 ani de creştere continuă a numărului de insolvenţe nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezintă o creştere a insolvenţelor companiilor medii şi mari, în timp ce numărul celor nou-deschise pentru anul curent continuă să scadă”, a declarat ieri Constantin Coman, country manager Coface România, subliniind că valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru din 2013 este aproape de două ori mai mare decât cea a firmelor intrate în insolvenţă în aceaşi perioadă a anului anterior.

Numărul companiilor intrate în insolvenţă în S1 din 2013 este cu 16% mai mic comparativ cu cele înregistrate în trimestrul doi al anului trecut şi cu 13% mai mic decât cele faţă de care s-a deschis procedura insolvenţei în primul trimestru din acest an.

Valoarea datoriilor a crescut de la 30% în 2011, la 49% în 2013

În acelaşi timp, media datoriilor înregistrate de firmele insolvente din primul semestru din 2013 a fost de 2,5 mil. lei pentru fiecare firmă, în creştere faţă de nivelul înregistrat de firmele intrate în insolvenţă în perioade similare din anii trecuţi, respectiv de 1,9 mil. lei pe firmă în semestrul unu din 2011, 2,3 mil. lei pe firmă în semestrul unu din 2012.

“Chiar dacă, din punct de vedere numeric, ponderea întreprinderilor mijlocii, mari şi foarte mari a reprezentat doar 3-4% din totalul firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru din ultimii trei ani, ponderea cifrei de afaceri înregistrate de acestea în total cifră de afaceri a crescut semnificativ, de la 32% în 2011 şi 48% în 2012, la 59% în 2013. Acelaşi trend se observă şi pentru ponderea datoriilor în funcţie de clasa de mărime a firmelor insolvente, odată ce ponderea datoriilor înregistrate de întreprinderile mijlocii, mari şi foarte mari a crescut constant în ultimii trei ani, de la 30% în 2011, până la 49% în 2013”, a explicat Coman.

O companie mare intrată în insolvenţă atrage după sine alte zece mai mici

Explicând că o companie mare intrată în insolvenţă atrage după sine cel puţin 10 companii mai mici din lanţul său de clienţi, Coman a subliniat că ponderea cea mai mare în 2013 vine de la firmele mari. “În primul rând, suntem în al patrulea an de criză în ciuda creşterii economice de 2,1% din PIB. Macroeconomic vorbind, lucrurile par să fie bune. Ca specialişti însă, vedem o lipsă a lichidităţilor absolut fabuloasă. Lipsa creditării joacă un rol foarte important în economie. Companiile mari au preluat ele acest rol de bănci. Firmele care în 2012 au avut cifră de afaceri dublă faţă de 2011, iată că au intrat în insolvenţă în 2013. Şi clienţii acestor companii mari au avut probleme, aşa că, după 4 ani de criză, companiile mari au cedat pentru că au susţinut la rândul lor clienţii din lanţul comercial”, a mai spus şeful Coface România.

Potrivit acestuia, în primul semestru din 2013 tranzacţiile cu bilete la ordin au scăzut cu 8% faţă de anul trecut, dar a crescut valoarea lor cu 22% faţă de 2012. “Media incidentelor de plată a fost în S1 din 2013 de  57.000 lei, faţă de 43.000 lei în 2012. Incidenţa a crescut”, a mai spus Coman.

Pierderile nu sunt semnificative

La rândul său, Iancu Buda, macroeconomist Coface, a afirmat că “sunt câteva elemente din bilanţ care ne îngrijorează: dificultăţile semnificative întâmpinate din lipsă de lichiditate, coroborate cu rotaţia mai lentă a stocurilor şi pe fondul încasărilor tardive ale creanţelor”.

În ceea ce priveşte structura finanţărilor, observăm că pentru unele companii gradul de îndatorare a crescut pe fondul orientării acestor fonduri pe termen scurt şi direcţionarea investiţiilor pe termen lung. Acest lucru a pus presiune pe fondul de rulment, a mai spus Buda.

Coman: România nu poate fi o insulă din Europa pe care va fi bine

Întrebat cum vede situaţia din România în viitorul apropiat, Constantin Coman a afirmat, fără a se declara sceptic, ci doar realist, că este greu să crezi că în ţara noastră economia duduie şi că România poate fi o insulă din Europa, neafectată de scăderile sau stagnările economiei ţărilor celor mai puternice de pe continent. “2013 este un an mai greu pentru companiile mari decât 2012. Toţi se plâng de lipsa de creditare. Sarcina pe care au preluat-o la rândul lor, de a credita firmele din lanţul lor, nu va duce la o îmbunătăţire a situaţiei. Dacă firmele mari intră în insolvenţă te întrebi cum va arăta peste câţiva ani această ţară. Fiind foarte legaţi de această zonă euro nu putem spera că România va fi o insulă pe care va fi bine. Iunie şi iulie au fost foarte proaste din punct de vedere al consumului. Eu nu pot spune că economia românească duduie, pentru că sunt două mari companii din domeniul auto care merg foarte bine. Dacă economia din Franţa este de minus 0,5, iar în Germania stagnează şi noi venim cu o creştere de 2,1%… parcă nu se simte”, a afirmat şeful Coface, explicând că 2013 ar putea fi vârful V-ului, dar aceasta nu înseamnă un reviriment, o revenire a economiei reale putând fi înregistrată probabil abia în 2014.

“La nivel de economie reală, nu vor fi schimbări semnificative. Vom vedea în a doua jumătate a anului. Sunt optimist pentru anii care vor veni. 2014, 2015 vor fi primii ani în care vom vedea ceva bun. Cred că eurozona va ieşi din această perioadă dificilă. Europa va depăşi acest moment. La nivel global vedem că  SUA reuşeşte să meargă înainte şi acest lucru se va răsfrânge şi asupra Europei. Dacă Franţa şi Germania vor reuşi să tragă Europa după ele, ne va fi şi nouă bine”, a mai spus Constantin Coman.

Buda: România stă cel mai rău din Europa Centrală

Pe de altă parte, Iancu Buda a subliniat că România stă de departe cel mai rău din 17 ţări situate pe platforma central-europeană. “România are mai multe insolvenţe decât totalul din opt ţări din Europa Centrală, şi aici vorbesc despre Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Cehia, Croaţia şi Estonia. Media de reorganizare în zona euro este de 20-30%, în timp ce la noi este de 2- 3%”, a precizat Buda.

Topul sectoarelor aflate în insolvenţă rămâne aproape neschimbat

Primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, pentru al treilea an consecutiv, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maximum două poziţii.

Construcţiile, horeca şi transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor deschise în primul semestru al anului curent raportat la numărul firmelor active. Aceste trei domenii sunt urmate de activităţi recreative, metalurgie, imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică.

“De menţionat că aceleaşi sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator şi pentru anul 2012, ceea ce indică persistenţa unor probleme sistemice structurale”, se arată în raportul Coface.

autor: Afrodita Cicovschi

sursa: curierulnational.ro

Exit mobile version