România are în jur de 2,2 milioane ha de terenuri agricole degradate, care nu mai pot fi utilizate în scopuri agricole, ce pot fi ameliorate prin împadurire. Astfel, auditorii de conturi au evidentiat ca “în perioada 2002-2006, prin 10 hotarâri ale Guvernului, s-a transferat de la Agentia Domeniilor Statului la Regia Nationala a Padurilor o suprafata de 19.349 ha”. Dupa anul 2006, practic au încetat transferurile de terenuri degradate la RNP, efectuându-se doar un singur transfer de 73,7 ha în anul 2011. La finele anului 2013, Agentia Domeniilor Statului (ADS) mai detinea în administrare aproape 8.530 ha terenuri degradate.
“Conform programelor de împadurire elaborate la nivelul autoritatii centrale care raspunde de silvicultura, pentru perioada 2005-2013 s-a prevazut împadurirea a 156 mii ha de terenuri degradate, din care s-au împadurit efectiv 18,5 mii ha (12%). Având în vedere ca România are 2 milioane hectare de terenuri agricole degradate, luând în considerare acelasi ritm de împadurire, ar fi necesari aproape 1000 de ani”, este concluzia Curtii de Conturi a Romaniei. În baza prevederilor OUG nr. 196/2005 , începând cu anul 2008 a fost finantat programul de împadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor din Fondul pentru Mediu.
“Procedurile instituite prin ghidurile de finantare nu au tinut cont de caracterul specific al acestor tipuri de investitii care trebuie finantate continuu pâna ce plantatia atinge starea de masiv, când se poate sustine singura, si nici de riscurile inerente actiunii factorilor biotici si abiotici. De asemenea, nu s-a avut în vedere faptul ca de rularea unor astfel de proiecte nu este posibila fara participarea institutiilor specializate ale autoritatii centrale care raspunde de silvicultura, prin aceasta încalcându-se chiar unele prevederi legale care stabileau autoritatea centrala pentru silvicultura este singura competenta în coordonarea tehnica a împaduririlor de terenuri degradate”, se mentioneaza in raportul Curtii de Conturi a Romaniei.
Peste 40.000.000 de euro pierduţi cu bună ştiinţă
Referitor la constituirea fondului de conservare si regenerare, Curtea de Conturi a Romaniei a constatat ca “aplicarea prevederilor legale în vigoare cu privire la calculul contributiei aplicate masei lemnoase determina o diminuare a surselor de constituire a fondului de conservare si regenerare a padurilor, comparativ cu aplicarea prevederilor vechiului Cod silvic, fapt pentru care s-au propus solutii de îmbunatatire a cadrului legislative”.
Astfel, “în perioada 2010 – 2013, daca s-ar fi aplicat prevederile vechiului Cod silvic, pentru fondul forestier proprietate publica a statului, s-ar fi obtinut suplimentar la fondul de conservare si regenerare a padurilor suma de 186.366 mii lei”. Practic, prin neaplicarea prevederilor legale in vigoare, s-a pierdut suma de 186.366.000 de lei, adica peste 41.000.000 de euro.
Sursa: Ziua News