Site icon gandeste.org

#Rezist împotriva CCR  – în curând se vor arde Constituții în Piața Victoriei

Printr-un Comunicat dat publicității miercuri, Curtea Constituțională a României anunța decizia potrivit căreia refuzul președintelui României de a o revoca din funcție pe Codruța Kovesi după ce Ministrul Justiției, potrivit Legii, a înaintat cererea de revocare, a creat un conflict juridic între Președinție și Guvern. Punctul 2 al Comunicatului impune ca rezolvare a conflictului obligativitatea Președintelui de a semna decretul de revocare.



După această decizie, în România a început războiul mediatic împotriva CCR. Practic, presa aservită și rezistenții au început atacul împotriva Curții Constituționale a României, unica autoritate de jurisdicție constituțională, independentă față de orice altă autoritate publică și care are, conform Constituției României, rolul de garant al supremației Constituției.

Ce s-a întâmplat în 2012

În anul 2012, CCR a invalidat referendemul de demitere al președintelui Traian Băsescu, deși 8.459.052 milioane de români au participat, mult peste majoritatea alegerilor desfășurate după 1989. Acea decizie a stârnit un val de indignare la nivelul populației, dar până la urmă decizia CCR a rămas în picioare, mai ales după intervenția ambasadelor, care au făcut zid în jurul lui Băsescu și în fiecare comunicat vorbeau de domnia legii și de statul de drept.

“Cunoaştem faptul că Biroul Electoral Central a anunţat rezultatul referendumului de duminică, iar acum acesta trebuie confirmat de către Curtea Constituţională. Luna trecută, Curtea Constituţională şi Parlamentul au stabilit reguli foarte clare privind desfăşurarea referendumului. Acum, Curtea trebuie să decidă dacă aceste reguli au fost respectate. Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară” , declara Ambasada SUA la București într-un comunicat de presă.

“Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din politica internă a României şi se aşteaptă ca partidele şi instituţiile politice din România să acţioneze, bazându-se pe principii democratice şi ale statului de drept, chiar şi în contextul acestei situaţii tumultuoase. Acest fapt vizează, îndeosebi, şi respectarea independenţei Curţii Constituţionale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcţioneze în litera legii, dar şi în spirit democratic” , se menționa în comunicatul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: “Este esenţial ca Guvernul României să răspundă fără întârziere solicitării Curţii Constituţionale de transmitere a listelor electorale, pentru ca instanţa să ia cât mai curând posibil decizia finală privind referendumul. În acest context, este de o importanţă capitală ca instanţa constituţională să fie lăsată să îşi clarifice poziţia, dacă acest lucru va fi necesar, iar toate celelalte părţi trebuie să se abţină să facă propriile interpretări”.

Alături de ambasade erau și rezistenții de astăzi, care chiar dacă nu se numeau la fel, apărau aceleași interese. Atunci, Tapalagă, Pantazi și Dogioiu apărau CCR, atunci era nevoie de instituții puternice. Azi, când acele instituții nu le mai servesc interesele sapă la temelia lor.

Hai să distrugem și Constituția

După decizia CCR de demitere a Laurei Codruța Koveși, câteva sute de persoane s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta. Ei voiau “să apere” statul de drept luptând împotriva CCR. Acesta este primul pas spre distrugerea Constituției. Nu ne mai place Biserica, nu ne mai place Parlamentul, nu ne mai place CCR și în curând se vor arde constituții în Piața Victoriei.

Autor: Alexandru David

 

Exit mobile version