Site icon gandeste.org

Revoltă împotriva prospecţiunilor Gazprom

Firma care face prospecţiuni seismice pentru ruşii de la NIS Petrol – Gazprom a fost scoasă de pe pământurile comunei Tăuteu cu forţa, de către săteni. Sâmbăta trecută, mai mulţi localnici au observat cum pe terenul composesoratului din satul Bogei, firma maghiară Acoustic Geophysical Services (AGS) întindea cabluri, aşa cum s-au trezit localnicii şi din alte părţi ale României, anul trecut.

„Maşinile mari ieşiseră pe păşune. Copiii spuneau că aveau cabluri. Erau «tancuri» din acelea, mari. Au făcut manevre, vroiau să le aşeze. Întâmplarea era că se aflau oameni în zonă şi i-au scos afară, cu pietre”, ne relatează localnicul Ioan Demian. Acesta spune că după acea întâmplare, maşinile nu au mai ieşit pe teren, fiind găzduite de consilierul local PDL din comună, Viorel Pop.

Un alt aspect semnalat de sătenii din Tăuteu: bubuiturile care se aud noaptea. „Ziua măsurau, seara auzeam puşcături”, relatează acelaşi Ioan Demian.

JB a sesizat atât Garda de Mediu, cât şi Agenţia de Protecţie a Mediului. Şefii celor două instituţii au promis că săptămâna viitoare, luni, vor face verificări în teren.

Firma ce face prospecţiuni pentru NIS Petrol – Gazprom în nordul şi nord-estul judeţului nu este bine primită de localnici. Sâmbăta trecută, utilajele cu număr de Ungaria şi Polonia au fost gonite de pe câmpuri de către localnicii din satul Bogei, comuna Tăuteu. Cei de la prospecţiuni întinseseră cabluri pe terenul composesoratului din sat. „Oamenii m-au sunat, ne-am adunat mai mulţi şi au plecat din nou în firmă, ieşind de pe teren. Lumea este agitată, nemulţumită, nervoasă”, ne transmite Ioan Demian din Tăuteu, care duce o campanie de informare în comună, vizavi de aceste activităţi ale gazo-petroliştilor. Demian spune că s-au aruncat pietre spre impresionantele utilaje ale firmei Acoustic Geophysical Services (AGS) din Ungaria. „Dacă tot a acceptat Primăria prezenţa lor în comună, de ce nu au intrat în fondul Primăriei?”, întreabă Demian. Localnicul spune că cei cu prospecţiunile au avut activităţi inclusiv în pădurile din comună. „În pădure s-au găsit steguleţe puse de ei, roşu cu alb. Ei circulă prin sat, sunt cazaţi la căminul cultural din Ciutelec, mănâncă pe la Pădurea Neagră. Chiar au umblat prin sat să cumpere pâmânturi de la oameni”, relatează Demian, mulţumit, totuşi, că consetănii săi nu fac jocul celor cu prospecţiuni. Este nemulţumit, însă, că alesul local PDL Viorel Pop găzduieşte utilajele AGS, pentru o chirie ce, potrivit lui Demian, depăşeşte 1.000 de euro/lună.