Românii ar putea plăti o taxă pentru emisiile de dioxid de carbon rezultate din consumul propriu de gaze, electricitate şi transport. Propunerea vine din partea oficialilor Ministerului Economiei şi va fi pusă în practică pe termen mediu şi lung.
După taxa pe noxele produse de autovehicule, ar putea urma cea pe dioxidul de carbon produs de fiecare individ. La o asemenea taxă se gândeşte pe viitor Ministerul Economiei, după cum a anunţat secretarul de stat Tudor Şerban, la un forum pe teme energetice. El speră ca astfel statul să facă rost de banii necesari investiţiilor în unităţi de stocare a carbonului. Şerban nu a dat detalii despre nivelul viitoarei obligaţii şi nici despre câţi bani s-ar putea strânge, însă în mod cert, românii vor cheltui sume suplimentare. O asemenea taxă va fi introdusă în Franţa, de anul viitor, pentru descurajarea consumului de combustibili fosili.
Fiecare cetăţean va plăti astfel pentru că circulă cu maşina şi îşi încălzeşte locuinţa cu păcură, cărbune sau gaz natural. Taxa va fi aplicată la tona de dioxid de carbon rezultat din aceste activităţi, iniţial fiind în discuţie un nivel de 32 de euro/tonă, urmând să crească cu 5% pe an până în 2030. Cheltuielile unei familii ar urca astfel cu 300 de euro pe an prin impunerea acestei taxe ecologice. Franţa introduce măsura pentru a reduce emisiile de carbon cu 20% până în 2020, comparativ cu nivelul din 1990, potrivit planului pe care îl au în vedere statele comunitare, printre care şi România. Taxă pe dioxid de carbon vor plăti şi agenţii economici, care vor adăuga plusul în preţul final al produselor şi serviciilor.
Cum îţi calculezi amprenta de dioxid de carbon
Deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, s-a arătat mirat de o asemenea propunere, în condiţiile în care deocamdată nu există un studiu de impact. “Nu suntem pregătiţi să aplicăm măsura la nivelul persoanelor fizice, mai ales că nu există o abordare instituţională. Desigur, politic poţi să arunci petarde, dacă vrei să fii simpatic”, a declarat pentru Gândul fostul ministru, referindu-se la anunţul secretarului de stat. Dacă s-ar aplica şi în România, după modelul francez, fiecare familie va fi taxată în funcţie de consumul de electricitate şi gaze indicat în facturile eliberate de furnizorii de utilităţi. Cu alte cuvinte, taxa s-ar adăuga unui serviciu pe care populaţia oricum îl plăteşte. Ideea a început de altfel să fie promovată de ceva vreme şi de ecologiştii autohtoni. Unii chiar şi-au construit site-uri dedicate, cu aplicaţii care pot calcula amprenta personală de dioxid de carbon sau a locuinţei în care trăieşte persoana respectivă. Nu este nevoie decât de facturile de gaze, electricitate, dar şi de consumul de apă caldă şi rece din ultimele 12 luni. Calculul stabileşte câte o amprentă de dioxid de carbon pentru fiecare tip de consum în parte, de la cel casnic până la transportul cu maşina personală, dar şi prin reţelele publice.
Valori medii ale amprentei de CO2 pentru un cetăţean
Locaţie | Valoare (tone/an) |
America | 19,66 |
Germania | 10,75 |
Ungaria | 6,04 |
Italia | 8,42 |
România | 5,23 |
Simona SIMIONESCU
sursa: stopco2.ro