Site icon gandeste.org

REINDUSTRIALIZARE = SALVARE NATIONALA

In repetate randuri, am sustinut ca guvernul Romaniei nu se pricepe la economie. De guvernatorul BNR nici nu mai discutam, din punctul nostru de vedere lucrurile sunt prea clare. In acest context este si mai trist sa vezi seful unei banci private care sustine ca iesirea din criza este conditionata de o relansare a consumului. Tinem sa reamintim cititorilor ca o relansare a cererii pe piata interna are sens numai in conditiile in care consumul este satisfacut din surse interne. Orice tentativa de a stimula consumul pe piata interna, in cazul Romaniei, va aduce beneficii companiilor straine si locuri de munca in tarile care exporta marfurile ce se consuma aici. Relansarea consumului in vederea sprijinirii economiilor exportatoare ale altor tari din contul bugetului Romaniei nu poate fi acceptata drept o metoda de depasire a crizei.
Atat guvernul, cat si bancherii trebuie sa inteleaga ca solutiile americane de depasire a crizei (stimularea consumului intern) functioneaza strictamente in tarile cu economie dezvoltata. Romania nu se numara printre ele. Daca statul doreste sa relanseze economia, aceasta trebuie restructurata radical. In perioada tranzitiei, economia a suferit o reconfigurare daunatoare si a avut o dezvoltare malversata. In mod normal, circuitul economic (descris schematic) se incadreaza in urmatorul model:
Productie industriala -> vanzarea productiei pe piata externa (si interna) -> utilizarea banilor obtinuti pentru importurile necesare si pentru dezvoltarea si specializarea sectorului exportator.
Beneficiile comertului international au fost descrise inca din secolul XIX de unul dintre fondatorii stiintei economice, David Ricardo. In secolul XX, circuitul prezentat mai sus s-a dovedit a fi cel mai eficient mod de dezvoltare a unei economii. Pana nu demult, o situatie in care politicienii vor refuza sa accepte necesitatea constructiei unei economii pe baza de competitivitate pe piata internationala era de neconceput, insa in Romania ne confruntam cu o astfel de situatie.
In viziunea clasei politice si a unor “economisti” sarlatani, schema dezvoltarii economice a Romaniei arata in felul urmator:
Creditarea internationala -> cresterea consumului intern si a costului activelor imobiliare -> cresterea sectorului care deserveste acest tip de consum (retail, import de alimente, masini, electrocasnice, constructiile si imobiliarele) -> reesalonarea creditelor si obtinerea de credite aditionale
Economia noastra a functionat conform acestui circuit in perioada de glorie a “sistemului ticalosit” si a “capitalismului de cumetrie”. Spre o astfel de structura economica tind toate partidele politice si acest tip de economie este cel mai prielnic pentru unii dintre bancheri. In fond, “miracolul economic” din Romania a fost un bubble, un sistem complet nesustenabil si dependent de disponibilitatea finantarilor exterioare in conditii favorabile.
In locul programului “Prima Casa” trebuiau lansate programele “Vechea Fabrica” si “Vechea Uzina”. Romania are un colosal potential industrial care nu a fost folosit. Milioane de Euro vor sta inghetate si inutile, sub forma de blocuri hidoase sau vor ajunge in conturile bancare ale importatorilor de carne, televizoare sau autoturisme. Acesti bani ar fi putut contribui la reindustrializarea tarii, la crearea unor locuri de munca, la constructia unei economii care sa nu depinda de conjunctura pietelor internationale de credit.
Presedintele Basescu a spus ca vom iesi din criza odata cu tarile Uniunii Europene. A motivat acest pronostic, spunand ca odata cu cresterea consumului din tarile europene, vor creste exporturile din Romania si anume exporturile vor trage economia in sus. Presedintele spune prostii. Noi nu mai avem industrie exportatoare. Sectorul exportator din Romania a fost sugrumat de politica valutara a lui Isarescu si de actiunile lui Tariceanu, iar Traian Basescu nu s-a opus acestui proces. Mai mult decat atat, sustinatorii presedintelui si tehnocratii de la BNR aratau cu degetul la Republica Ceha, spunand ca cehii vor suferi mai mult decat romanii din cauza faptului ca economia ceha depinde in proportie de 80% de industria exportatoare. Echipa de la BNR si analistii din Ministerul Finantelor explicau populatiei ca suntem protejati de criza economica datorita faptului ca nu avem exporturi! Cata incompetenta! E pacat ca noi nu avem o industrie exportatoare la fel de puternica precum cea din Cehia sau Polonia! Aceste tari vor reveni pe crestere odata cu relansarea consumului in Uniunea Europeana, iar Romania va sta cu mana intinsa in asteptarea creditelor “pentru relansarea consumului intern”.
Clasa politica, bancherii si echipa de la BNR trebuie sa inteleaga ca vremurile s-au schimbat si ca nu avem sanse sa mai vedem vreodata fluxul de credite ieftine care facilitau existenta unui nivel de consum absolut nejustificat in pietele emergente. Timpul “banilor ieftini” s-a terminat. Astazi, intreaga economie mondiala se reorienteaza spre circuitele vechi ale activelor materiale in locul circuitelor de credite bazate pe “miracole economice ale tarilor emergente”. Romania trebuie sa se reindustrializeze si sa invete sa castige bani in pietele internationale, altfel Romania nu va avea viitor.

sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version