Site icon gandeste.org

Regele Prostanacilor

N-aveam nici un chef sa mai scriu despre politice, dar cand ii vad azi pe romani la doua degete de a-si incorona pe cel pe care de 5 ani de zile il numesc “Prostanacul”, ma bufneste rasul. Credeam altadata ca anomaliile de genul “Iliescu ori Vadim“, “Basescu ori Nastase“, “FSN1 ori FSN2“, au fost doar accidente trecatoare. Romania se complace insa de 20 de ani in a fi Caracalul Europei, expunandu-ne azi sincopa “Betivanul sau Prostanacul” (ca de “Nebun” si de “Jiji” s-a scapat deocamdata).

Cine-i de vina? Voi, ba! :) “Prostanacul” s-a dovedit de zece ori mai destept ca oricare din voi, cum a fost “Ilici” altadata, cum a fost si “Bombonel” sau cum este inca azi “Marinarul”. Nu mai dati vina pe aia de la sate, ca toate au o limita. Asist de mai bine de un an la toti smecherii “independenti” cu bloguri politice, la care pute de trazneste dorinta de-a roade si ei un os. La cine? La cin’ s-o nimeri. Interesant ca totusi astia-s singurii ce stiu sa lege doua vorbe si sa scrie o fraza fara s-o dea in gard (pe puradeii ceilalti, micii mari blogheri, ii scoatem de la socoteala, ca nici nu stie sa scrie).

Mai sunt si oameni cinstiti? Mai sunt. Dar tot de-un an si mai bine, am avut luxul sa-i privesc din afara si sa constat valul care poate mi s-ar fi pus si mie pe ochi, de-as fi continuat sa traiesc in Romania The Wonderland. Ma uimeste chiar cat de simple apar lucrurile, cand nu traiesti in mijlocul balamucului. Doar pentru cel care n-a dat deja pagina (ofuscat in fudulia lui ca vezi doamne, l-am facut “prost”), iata cateva din rateurile evidente, pe care si-un pusti de 12 ani le-ar vedea traind in afara, numai romanul nu:

(1) Inca de-acum un an (cand ati fost scarbiti de alegerea intre FSN1 si FSN2) scriam ca pentru romani nu va exista nici toamna asta vreo alta alternativa, daca nu-ncep imediat sa-si descopere, sa-si promoveze si sa-si sustina oameni mai capabili, integri, onesti. M-a auzit careva? Canci. Si nu-i minunea pestelui, ca-n orice tara civilizata apar constant grupuri de lobby, ce-si sprijina astfel de noi candidati. Romanul insa nu-i obisnuit cu procedura asta (oare va fi vreodata?). El asteapta frumos sa vada ce noi fetze palide au introdus in randurile lor aceleasi partide corupte pe care le-njura la fiece alegeri. Si-apoi le-analizeaza la sange, de crapa tastatura. De parca se-astepta sa constate mai tarziu c-au fost altceva decat tot marionete, corupti, manipulatori, incapabili, hoti…

(2) In Romania de ieri si de azi, imi dau atat de bine seama ca, de m-ati alege maine pe mine insumi prin Senat sau chiar la presedintie, nu as avea nici cea mai mica sansa ca sa fac altceva decat ce au facut si astia pana acum: adica sa ma dau pe brazda, sa joc cum imi canta “partidul”, sa tin ciocul mic cand vad mizerii… De ce? De regula cu trei simple. Ca Romania – mica Italie – n-a iesit din stadiul de tara mafioata, iar cu astia nu te joci. Chiar daca vrei sa mai faci una-alta, poporul si alesii tot n-o sa-i satisfaci. Cand ai pe mana un buget, trebuie sa ungi atata usile, ca la cat de putin iti ramane, prost rau sa fii daca nu bagi restul in buzunar. Iar de te pune dracu’ sa te opui “sistemului”, mai e oare vreun naiv prin tara aia care sa nu vada ce-nseamna sa-ti stii familia amenintata, sa ti se faca peste noapte dosarel sau poza din Photoshop?

(3) Era pe vremea lui Ceasca o patura de asa-zisi intelectuali. Dintre aia care cica n-au turnat, se tot rareste sita. Iar alde Patapievici, Liiceanu si alti indivizi cu care ne mandream prin ‘90, au ajuns in mod inevitabil cantareti la curtea marinarului. Va asteptati la altceva? Voi, astia mai finutzi ce va dati in barci pe Internet, ati fi facut altfel? Pe dracu’, ati fi facut la fel. Ca v-ati fi saturat de-atatia ani de asteptare si iluzii, fara sa va vina randul la nimic. De-aceea pe oricine puneti azi in loc la politica, o sa-si bage si el mainile pana la cot in ce a mai ramas (cred azi c-o fi mai bine sa-i pastrati tot pe-aia de-au furat pana mai ieri, ca lupii tineri or sa fie si mai flamanzi).

(4) Romanii – si ma refer la astia mai dashtepti – au pur si simplu incapacitatea de a sustine suficient pe careva onest. Una la mana ca toti pretind perfectiunea. Habar n-am ce s-a mai intamplat cu baiatul lui Paleologu (ca sa iau un singur exemplu), dar pentru atatia era prea rafinat (si tot romanul e extrem de complexat la cultura si inteligenta altuia), iar altii se mirau cum sa-i gaseasca si astuia bube in cap (cand la masa cealalta se plangeau de talhariile grotesti din PSD, PD-L, PNL etc). Cu cat e poporul mai de prosti, cu-atat nu l-ar accepta ca ales nici pe Iisus Hristos. S-o spun mai simplu, se da dovada de-o jalnica recunoastere a valorilor. Romanul stie doar sa boceasca de-l dor falcile ca ala-i hot, ala-i talhar, ala-i comunist ori analfabet. Acum vreun an, cand atrageam unora atentia sa identifice si sa promoveze si oameni cu calitati morale, mi se dadea cu tifla ca texte de-alea “nu se vand“.

(5) Mai e un motiv pentru care nici eu n-as face nimic pentru tara aia. Si pe-aici, prin Occident, au fost si mai sunt guvernari nasoale. Dar mai vezi si-auzi totusi omul cum recunoaste ca pe timpul lui X a facut niste bani frumosi la munca, c-au mai scazut impozitele, ca a avut destul in buzunar sa-si faca vacante in Hawai. In Romania? Toti bocesc de te doare mintea! N-au aia, n-au nici aia, mor de foame! Si cand ii cauti vara, numai la munte si pe litoral. Mai nou, vad ca toti dau o raita prin Austria, Italia, Grecia etc. Adica bani aveti, bre, dar vreti mereu mai mult, ca nu va mai ajunge. Cam asta-i adevarul, hai s-o recunoastem. Indiferent pe cine puneti colo sus si indiferent daca va face sau nu vreo branza, voi tot o sa va vaicariti. Tot o sa-i scoateti ochii ca “da, a fost primar bun si a facut de toate”, dar o sa-i radeti gatul la prima abatere. Si-atunci cum sa va trateze altfel decat va trateaza astazi? Cu “bai animalule”, “nemernicii dracului” etc…

Aveti conducatorii pe care-i meritati, n-o mai dati cotita. La fel de demagogi, oportunisti, inconsistenti, infumurati, pretentiosi, debusolati si ipocriti ca electoratul. Si pun pariu ca nimic din ce-am scris eu aici nu va era strain. Ca romanul nu e totusi prost, nici prostanac. Doar smecher si parsiv(…)

Cristi Scutaru
sursa: blog.scrie.ro

Exit mobile version